Alıntı:
strdvrs
Giriş Tarihi: 11-06-2012
orkidelerim hakkında 2 soru
öncelikle merhaba.
evde bakmaya çalıştığım 2 adet orkidem var bunların ikisi de phalaenopsis cinsi. biri beyaz renkte diğeri ise pembe renkte.
beyaz olan orkidem bana geldiğince çiçekleri vardı çiçekler döküldü ben de çiçek sapını bitki gövdesine yakın bir yerden kestim. bu işlem nisan ayları civarında gerçekleşti. şu anda bitkide yeni bir çiçek sapı oluşumu var (çiçek sapı yaklaşık 10 cm). köklerin biraz çürümeye başladığını fark ediyorum. şu an iş yerimde olduğumdan fotoğraflarını size daha sonra gönderebilirim ancak. size sormak istediğim ilk soru: çiçek sapı vermeye başlayan beyaz orkidemin toprağını değiştirmem de bir sakınca olur mu?
Pembe renkli olan orkidem biraz cansızdı. fakat sonradan toparlandı. bu arada ben orkidelerimin ikisine de besin ya da gübre vermiyorum sadece musluk suyu veriyorum. sulama devirlerini de bitkilerin saksılarındaki buharı gözlemleyerek yapıyorum. ikinci sorum ise bununla alakalı olacak. forumlarda gezinirken gübreleme ile ilgili olarak şöyle bir bilgi buldum:
• Kök oluşum dönemi: NPK 9:14:9
• Yeni sürgün rizoid ve yaprak gelişimi dönemi: NPK 10:10:10
• Çiçeklenme zarı oluşumu ve gonca gelişiminden çiçeklenme dönemi: NPK 6:12:18
siz bu bilgi hakkında ne düşünüyorsunuz? ya da bana önerebileceğiniz başka bir gübre ya da besin var mı?
|
Özelime gelen mesajları bire bir yanıtlamıyorum. Onun için buraya yapıştırıp cevaplamıya çalışacağım.
Bulduğunuz bilgiler doğru ve hatta ince ayar bilgilerdir. 2 adet örkide için uğraşmıya değer bir bilgi değildir.
Öncelikle bu ince ayar bilgilerden önce genel bakımını becerebilmeyi deneyin. bu sırada dengeli bir NPK yeterli olur da artar bile.
Dİğer yukarıdaki sarrarma ve çizgisel oluşumları merak eden arkadaşlar sorum şu sararmalarla ilgili birkaç mesaj önce miadı dolmuşların sonbaharda özelikle sararıp kuruyacaklarını yazmıştım.
Çizgidir noktadır gibi oluşumları olan arkadaşım a da sorum şu sizin cildinizde hiç mi karamalar benler lekeler yok. sebeini biliyormusunuz ben de bilmiyorum olur mu olur. ciddi bir melanom olmadığı sürece nokta cizgi gibi şeyleri dert edip de olmadık yerde buzağı aramayın.
saygılarımla