Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria
Tarla sürüldüğünde yüzeyde bol miktarda bulunan ot tohumları, toprağın ters yüz edilmesiyle, kolay kolay çimlenip çıkamıyacakları derinliğe iner, yani iyi bir sürümle tohumların çoğunluğu 20-30 santim derinliğe, pulluk altına inmiş olur..
Ama fidanlıklarda bu kadar derin sürüm fidan kökleri için zararlı da olabilir..
Pulluk iyi ayarlanmaz ve pullukla sürüm çok sığ yapılırsa sizin dediğiniz doğrudur..
Bence bu tür yerlerde yabani otlar çimlenip biraz büyüdükten sonra, toprak yüzeyi 10 santim kadar kazayağı veya tiller ile yırtılıp yabani ot kökleri tahrip edildikten bir hafta kadar sonra diskaro ile enine boyuna yabani ot ve kökleri kıyılmalıdır..
Veya..illaki toprak pullukla sürülmek isteniyorsa, yine yabani ot tohumlarının çimlenmesi ve biraz boylanması beklenmeli ve baharda sürüm yapılarak, üstte filizlenmiş yabancı otlar pulluk altına alınarak aynı zamanda yeşil gübreleme yapılması sağlanmalıdır.Bir süre sonra, toprak havalandıktan sonra diskaro yapılmalıdır.
|
Sayın pria,
Tarlayı sürerken fidanlara en fazla 70-80 cm yaklaşacak şekilde süreceğim. Fidanlarım henüz 1 yaşındalar, 30-40 cm derinlikte sürersem bu halde fidanların kök saçaklarına temas riski var mıdır sizce?
Dediğiniz gibi diskaro-tırmık işini otların çıkmasından sonra yaparak ot köklerini kesmeyi amaçlıyorum. O zamana kadar da toprak havalansın, kış yağmurlarını bünyesine alsın, ahır gübresiyle iyice karışsın düşüncesiyle şimdiden pullukla derin sürüm yapayım diyordum.
Fakat
tiryaki, ykaya194 arkadaşların ve
sizin, sürüm yapmak suretiyle yüzeydeki ot tohumlarını ekmiş olmakla, gelecekte ot popülasyonunun artmasına neden olmak konusundaki söylemleriniz beni tereddüte düşürdü.
Zor bir karar durumu... Tam olarak ne yapmalı?
Tarla zaten son 10 yıldır hiç sürülmedi, bundan sonra da sürmesek ne olur?