View Single Post
Eski 28-11-2013, 10:31   #36
sulukök
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2012
Sayın İdris Şenol,

Ben problemi ve kendim ne yaptığımı tekrarlayayım, Sayın MerdEfe de gerekirse kendi uygulaması konusunda daha detaylı bilgi verir.

Problem, perlit / cocopeat gibi katı ortam sulamasında, sulamayı tamamlayıp pompayı kapattığınızda, arada sifon oluştuğundan besin akıntısının devam etmesi. Pompa açıkkenki kadar değil ama, mesela bütün gece az az da olsa akıntı devam ediyor.

Belki bütün pompalarda olmuyordur (sıkıştırması fazla olanlar muhtemelen aynı nedenden kaçırma da yapmaz) ama ben akvaryum pompası kullanıyorum, neredeyse boru olduğu gibi açık denebilir, böylece pompa bir kere çalışıp akışı sağladığında kaçınılmaz olarak sifon oluşuyor. Bir şekilde bu sifonu kırmak lazım.

Ben çözüm olarak pompadan çıkan hortumu depo seviyesi üzerine çıkacak şekilde bir yay şeklinde önce yukarı, sonra normal sulama düzlemine indirdim. En tepe noktasına da akvaryumcuların kullandığı küçük hava çek-valfi koydum. Bu valf hortuma seri bağlı değil. Yani arada değil. Hortuma dışarıdan saplama şeklinde. Yani basitçe, tam tepe noktasında hortuma bir hava deliği açıyorsunuz. Pompa çalıştığında bu delikten dışarı besin suyu sızmaması için o sırada kapalı olması lazım. Cek-valf onu sağlıyor. Pompa durunca yüksekteki su her iki yandan aşağı geri inerken cek-valf açılıyor ve hortum nefes alıyor, o sırada bu sesi gerçekten duyabiliyorsunuz. Böylece sifon kırılmış oluyor ve akıntı kesiliyor.

Ben dağıtımda 16mm damla boru kullanıyorum, o nedenle küçük çek-valf bana yetiyor. Sayın MerdEfe'nin hortum neredeyse iki pus gibi görünüyor. O da deve-boynu dediği, hortumu depodan daha yukarı çıkarıp oraya bir kapling koymuş. Hava almasını anlarım da, normal pompalama sırasında delik nasıl kapanmış ben de tam anlamadım. Orada klape gibi bir şey olmalı ki, pompa basınca kapansın, pompa kesilince yer çekimi ile aşağı düşsün ve de hava alsın. Belki kendisi biraz daha detay verir.

Benim taktığım çek-valf aşağıdaki fotoğrafta, sağdaki mavi hortumun üzerinde - biraz küçük de olsa - şeffaf/beyaz bir hokka gibi görünüyor. Biraz daha fikir veriyor olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/1171874-post20.htm

Düzenleyen sulukök : 28-11-2013 saat 10:36 Neden: Fotoğraf bağlantısı ve düzeltme
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön