Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone
Malesef aşı yeri sabit kalıyor ve uzamıyor.
Etraflarına kasnak koymak iyi fikir,ancak bu defa da açılan çukurlar su dolacak ve kış aylarında buz tutup fidanları kurutacak ya da köklerin bol sudan çürümesine sebep olacak. Diğer taraftan,kasnağı çok geniş yapmazsanız,sadece toprağın aşı yerine değmesini engelleyecek kadar yaparsanız sanırım olabilir. Tabi kasnağı sert bir maddeden yapmakta fayda var,yoksa ezilir.
Yurt dışında sırta dikim teknikleri uygulanıyor ancak bu tamamen farklı bir çalışma gerektiriyor.
Siz yine de,çok yüksek dikmeyin,orta halli bir dikim olsun  )
|
Sayın formullaone,
Öncelikle ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
Kasnak olarak taban dairesi kesilerek çıkartılmış 20-25 cm çapında ve 25-30 cm yüksekliğinde konik plastik saksılar kullanmayı düşünüyorum.
Kasnakların içine su dolacağını pek zannetmiyorum çünkü toprağın su geçirgenliği oldukça iyi durumda ve drenaj sorunum yok. Şiddetli yağışlarda bile zeminde su birikmesi olmuyor.
Yüksek dikim konusundaki uyarılarınız için teşekkür ederim. Sizinle paralel düşünüyorum, risklerin farkındayım. Bu yüzden çökmeler bazı çukurlarda 25 cm den fazla olmasına karşın ben yeni tümsekleri 20 cm ile sınırlayacağım.
Sırta dikim hazırlığı zor iş biliyorum, dozer çalıştırarak tarla zeminde geniş sırtlar oluşturmayı gerektiriyor. Geçenlerde Bereket tv de izledim Kırklareli'de uygulamışlar ceviz için.
Bu arada gündemimde tarlayı sürmek de var. Geçen yıl dikimden önce sürme fırsatım olmamıştı fakat tarlada oldukça yoğun halde deve dikeni (eşek dikeni) diye tabir edilen kalın gövdeli ve köklü, fotoğrafta görülen otlardan mevcut. Aralık ayında tarlayı hem bu otlarla mücadele etmek, hem yüzeye yayacağım hayvan gübresini homojen dağıtabilmek, hem de toprakta pH ıslahı için (pH=8,2) önceden planladığım mikronize öğütülmüş elementel kükürt uygulamasını yapabilmek için tarlayı sürmeyi planlıyorum.
- Yaklaşık 2 ton/dekar yanmış ahır gübresini yüzeye dağıttıktan sonra, fidan çukurlarına yaklaşmadan pullukla 40 cm derinlikte sürmeyi,
- Geç bahara kadar bu halde bırakmayı,
- Nisanda otların çıkmasını takiben (ama fidanlar nisan sonu çiçeklenmeden önce) toz kükürdü serptikten sonra diskaro-tırmık çekmek suretiyle ot mücadelesi yapmayı planlıyorum.
İşlemleri yaptıkça fotoğraflarla birlikte burada paylaşırım. Fikir katkılarınızı ve deneyimlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.