Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruk demirel
Sayın formullaone,
Tam 1 yıl önce diktiğim chandler fidanlarımda, çukurun 20-25 cm çökmesinden dolayı ben de sizin gibi alçak dikim hatası yapmış durumdayım. Bu sene planladığım yeni dikimlerde, aynen önerdiğiniz gibi çukuru zeminden 20-25 cm yükselterek tümseğin üstüne dikim yapacağım.
Peki geçen yıldaki çökmeleri nasıl telafi ederiz?
Malum, aşı yerleri genç fidanların "yumuşak karnı" ve mutlaka toprakla temastan korunması gerekiyor. Ben de fidanların diplerinin çukur çukur kalması pahasına aşı yerleri toprağa değmesin diye dipleri henüz toprakla doldurmadım. Bununla birlikte aşı yerleri de sanki geçen yıl diktiğim konumuna göre 5-10 cm boy atarak yükselmiş gibi görünüyor.
Bu durumda çöküntüleri doldurmadan aşı yerinin biraz daha yükselmesini beklemeye devam etmek mi doğru? Yoksa, aşı yerini uygun bir kasnakla çevrelemek suretiyle muhafaza ederek, kasnağın dışında kalan kısmı toprakla doldurmak mı?
Bir türlü karar veremiyorum. Siz ne yaptınız? Bu duruma ne dersiniz?
|
Malesef aşı yeri sabit kalıyor ve uzamıyor. Sanırım bu konuda göz yanılgısı yaşamışsınız. Alçak dikimin geri dönüşü yok ancak tek yapabileceğiniz aşı yerlerine kadar kazıp güneş ve hava almasını sağlamak. Bunu, 5 yıl kadar yaparsanız yeterli olur .Zaten gövde kalınlaşıp aşı yeri iyice kapandıktan sonra toprak örtse de pek zararı olmaz.
Ben alçak dikim olan fidanları baharda ve sonbaharda olmak üzere kürekle aşı yerlerini açıyorum. Tabi ki bu şekilde en fazla bir kaç ay kadar kalıyorlar ve yağan yağmur açtığım çukurları tekrar dolduruyor. Yine de,en azından bir kaç ay da olsa güneş görmelerini sağlıyorum.
Etraflarına kasnak koymak iyi fikir,ancak bu defa da açılan çukurlar su dolacak ve kış aylarında buz tutup fidanları kurutacak ya da köklerin bol sudan çürümesine sebep olacak. Diğer taraftan,kasnağı çok geniş yapmazsanız,sadece toprağın aşı yerine değmesini engelleyecek kadar yaparsanız sanırım olabilir. Tabi kasnağı sert bir maddeden yapmakta fayda var,yoksa ezilir.
Ben bir kaç yıl daha kürekle senede 2 defa aşı yerlerini açarak idare etmeye çalışıcam. Şimdilik alçak dikim olanlarla normal dikim olanlar arasında büyüme farkı olmadı,hepsi güzel gelişiyor.
Bu arada,yüksek dikim yapacağınızı yazmışsınız. Eğer tümseğin çökme payını iyi hesaplayamazsanız,bu defa da fidanlar yüksek kalır,kökleri zemine yakın olur,çapa yaparken kesilirler,yağmur yıkayarak kökleri açar,sularken sıkıntılar da olabilir. Kısacası,alçak dikim ne kadar zararlıysa yüksek dikimin de zararları olur. Yurt dışında sırta dikim teknikleri uygulanıyor ancak bu tamamen farklı bir çalışma gerektiriyor.
Siz yine de,çok yüksek dikmeyin,orta halli bir dikim olsun

)