Ben meyve sularının kaynatılması sırasında açığa sağlığa zararlı maddeler çıktığı şeklinde bir makale okuduktan sonra yöntemi birazcık değiştirdim.
Fırını 180C ye ayarladıktan sonra nar suyunu fırın tepsisine 1 parmak derinliğinde döküyorum. Kıvamı koyulaşana dek pişiriyorum, 1 - 1.5 saat sürüyor. Ara ara tepsiyi kontrol edip kıvamına bakmak ve karıştırmakta fayda var.
Evde ekşi yaptığınızda 1 litre nar suyundan yaklaşık olarak 300 ml ekşi elde edebilirsiniz, piyasadaki sitrik asit, boya ve glikoz-fruktoz karışımları gibi reçelimsi bir kıvamı olmaz, şıradan biraz daha koyu bir kıvamda olur.
Kaynatma yöntemi de iyi ancak tat olarak tepsi yöntemi daha iyi benim tecrübeme göre.
Erik ve vişneyi de aynı şekilde değerlendirebilirsiniz.
|