Yeniden Merhaba
Hasat zamanı diyoruz. Aslında sanırım hazan zamanı. Bu gün marullarımızın 40. günü. Kalan marullarımızın demek daha doğru olur. Bugün hediye gidecek olanlarla birlikte tamamen sistem boşalmış olacak marullarda.
Lafı uzatmayalım, prosedürü bozmayalım. Önce resimler...
EC ölçmek için depomuzda eksilen suyu tamamladık. Yaklaşık 15 litre su ekledik. Kasa deliklerinin bitim noktasını su seviyesi olarak baz aldığımız için, bu tanka su eklemesi kolay. İşaret koymaya bile gerek yok.
Sistemi çalıştırıp suyun devirdayım etmesini sağlıyoruz. Eklediğimiz suyun, depodaki suyla karışması için bir müddet bekleyip, önce suyun ısısını ölçüyoruz. Analog bir EC metre kullandığımız için bunu yapmak gerekiyor.
Suyumuzun ısısı 20 C derece.
EC ölçmeye yetecek kadar sudan alıyoruz.
EC metreye koyup EC değerini buluyoruz. 1.2, 1.25 arası. Ben böyle değerleri yukarıya yuvarlıyorum. Sebebi ölçümde bir hata yaptıysam fazla besin eklememek için. EC değerini 1.3 alıyorum.
Sistemi gün be gün takip etmek için yazmış olduğum programa gereken bilgileri giriyoruz. Domates sisteminde 1.9 olarak sistem EC sini sabit tutuyoruz. EC değerimiz olan 1.3 ve ısı değerimiz 20 C derece miktarlarını programa girince, bize formülasyonu hesaplayıp, Gerçek EC değerini veriyor. Algoritmaya göre, belirlediğimiz sabit değerle (bu sabit değere üç beş ölçüm sonunda ulaşıyoruz. Şu kadar besin verdiğimizde şu kadar EC artışı oluyor diye orantı kuruyoruz) program bize besin mi su mu vereğimizi söylüyor.
Ekranda çıkan değerlere bakıldığında, 135 ml A ve B besininden eklememiz gerektiğini görüyoruz.