|
Sayın Oğuz ''45 cm.lik'' bir dik tarz bonsai için izlenmesi gereken tekniği üç aşağı beş yukarı anlattı... Ama bu yöntem sadece kabul edilebilir kalınlıkta yamadori yapılan ağaçlarda (sayın Oğuzun ağacı yaklaşık olarak 5 cm kalınıkta tahammül edilebilir seviyede) ve genellikle dik tarz çalışmalarda uygulanır... İstenilen 10-15-20-25 cmlik bir bonsai ise, bu yöntemin itici-suni estetik sıkıntıları olacaktır... Yani verilen reçetenin sadece 45 cm lik dik tarz çeşitlerinde geçerliliği vardır...
Tohumdan çalışılan bonsailerde bu yöntemin uygulanması anlamsızdır. (Madem kalınlaştırıp keseceksiniz gidip fidancıdan kalın bir fidan alın) Çünkü tohumdan yetiştirdiğinizde gelişimi sürekli kontrol altında tutarak olabildiğince doğal büyüme hedeflenir... Yani istenilen doğal koniklik- kalınlık ve dalların alttan başlayarak kalınlaşması uzun, sabırlı ''doğal'' bir süreçtir... Yamadori ile tohumdan yetişen bonsainin yorum, yöntem ve estetik açıdan farkları vardır ...
Ayrıca, Sayın Oguz'un verdiği, duygudan, felsefeden uzak teknik reçeteyi herkes uygulayarak bir bonsai yapabilir... Bu da ''Bonsainin bir sanat değil şimdilik bir zanaat olduğu'' tezimi kuvvetlendiren bir veridir...
Not: Ben üzülmedim, bir merhaba demeden, sadece biraz buyurgan, biraz kibirli tarzınızı irite edici bulduğumu samimi olarak söyledim... ( ''Tohumdan yetiştirilen bir ağacı sadece istemediğiniz dalları alarak ya da uc alarak bonsai yapamazsınız. Buna ömrünüz ve sabrınız yetmez.'' bu sizin sözünüz. Unutmayın ki bonsai bir ömürlük değildir. 200, 375 ve hatta 600yaşında bonsailer vardır.) Ama unutmuşum işin teknik yönündesiniz, sizin aldığınız haz; bir masa, bir abajur yapmanın hazzına benziyor sanıyorum... Size kolaylıklar diliyorum...Saygılar ...
|