View Single Post
Eski 25-11-2013, 09:53   #1956
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Wolkan06 ve MaviVeSiyah, öncelikle hoş geldiniz. Az çok benzer ve ortak düşünce ve koşullara sahip olduğunuzdan tek başlık altında önerilerde bulunmaya çalışacağım.

İleride ticari niyetleriniz olsa da, profesyonel düşünüyor olsanız da işe biraz amatörce başlamakta yarar var diye düşünüyorum. Elbette güzel kaynaklar var, bu forum da bir hazine. Ama önce biraz elinizi suya sokup, basit de olsa denemeler yapmanızda yarar olacaktır.

O nedenle, baharı-yazı beklemeden, kurmayı düşündüğünüz "en son sistemi" kurmaya başlamadan, hemen şimdi bazı küçük basit deneme üretimleri yapıyor olabilirsiniz. Bunlar hem öğretici olacaktır, hem de yavaş yavaş altyapı hazırlıklarına başlamış olursunuz.

Mevsim ve bulunduğunuz coğrafyalar itibarı ile marul ve/veya yeşil soğan ile çok basit denemeler yapabilirsiniz. Ayrıca bunlar oldukça çalışılmış ve başarılı örnekleri olan ürünler. Bu forumda size yardım edecek bir çok gönüllü olacaktır.

Öncelikle Kudret Bey'den "uygun" besin kitlerinden edinir, kendisi ile tanışmış olursunuz. Bunların yanında EC Metre, pH metre gibi şeyler edinip ilk ve en önemli donanımınızı sağlarsınız.

Plastik bir bardak içinde, strafor köpüğe yerleştireceğiniz bir arpacık soğanı fincanın yarısına kadar dolduracağınız besin ile buluşturduktan bir kaç gün sonra yeşil filizleri görmeye başladığınızda zaten ilk üretim serüveniniz de başlamış olacaktır.

Benzer şekilde marulu kendiniz çimlendiriyor olabilirsiniz - ki küçücük bir tohumu olduğu için biraz zahmetli, ama o da az sıcak ve az ışık ile oldukça büyük gelişme gösterebilen (kışa/soğuğa uygun) bir ürün. Ya da hazır alır yine, soğan gibi küçük bir kapta üretebilirsiniz.

Katı ortamlar kuruluşu ve işletimi daha kolay, daha ucuz ve daha affedici ortamlar. Perlit başlangıç için en uygun malzeme diyebilirim. Sırf denemek için, soğan ve/veya marulu perlit ortamında da üretebilirsiniz. Bu size adım adım, gelişmiş bir sistem kurma olanağı da sağlar.

Bir kaç saksıya bunlardan diktikten sonra, önce elle günde birkaç sulama ile besleme yaparsınız. Bir süre sonra sulamayı unutup atlamalar başlayınca, büyükçe bir şişeyi baş aşağı bir yerlere tutturup, altına bir damlama boru sistemi bağlayıp, saksılara denk gelen yere damlama memeleri koyarsınız, ilk otomatik besleme sisteminizi kurarsınız.

Sonra bu şişeyi ikide bir doldurmak zor gelir, depodan besini doğrudan basacak bir akvaryum kafa pompası alırsınız, bir de zaman saati; belli zamanlarda belli miktarlarda besin vermiş olursunuz bitkilerinize. Sistem daha otomatik, daha profesyonel olmaya başlar.

Bunlar hep size besin hazırlama, ölçme, zamanlama, zaman içinde bitkileri besin ve diğer ihtiyaçlarını görme yani deneme ve yanılma şansı verir. Hatalarınızı düzelttikçe, ileride kurmayı düşündüğünüz mükemmel sisteme bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

Bahara kadar hem okuyarak, hem de basit deneyler yaparak epeyce bir şeyi öğrenir, o zaman da artık daha bilinçli, daha ne yapacağını bilerek hem ürün hem sistem seçiminde daha doğru kararlar verip daha başarılı sistemler kurabilirsiniz.

Tekrar hoş geldiniz ve de kolay gelsin.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön