1) Artvinde balkonda ısı, ışık olmaksızın besleyebileceğim en kolay bitki ! **** topraksız tarımda başlangıç bitkisi ne olabilir. ( marul ? çilek ? domates ? ) (bahar ve yaz aylarında)
Bildiğim kadarıyla Artvin civarının kendine has bir iklimi mevcut. Domates ve çilek biraz zor gibi oralarda genel yetiştirilen şeylere iyi bakmak lazım. Marul daha az sıcaklık ister sorun yaratmaz. Ben Artvin de yaşasaydım yalnız başka bir plan kurarak yaban mersini tarzında bir bitki deniyebilirdim.
2) Topraksız tarım da birçok sistem ve şema var. PVC boruları ve dalgıç pompa ile yapılan, hava motoru ile yapılan, damlama sistemi ile yapılan. En başarılısı veya şu bitkiyle en çok başarıyı yakalarsın denilen sistem hangisidir. Zira ben ona göre araştırmalarımı derinleştireceğim.
Her yiğidin bir yoğurt yeme şekli vardır. Ben akan su kültürü kullanıyorum kolay kolayda vaz geçmem ancak domates gibi bitkiler daha çok drip sistemle kurulur. Dikeceğiniz bitki önemli örneğin marul için drip saçma olur zira sistemden kolay temizleyemezsiniz maddi olarak külfetli olur. Çileği havuz sisteminde yapmazsınız çünkü bitkiler aşağı yönlü büyür gibi... Yani ne üreteceğinize ve sizin kaynaklarınıza göre değişir.
3) Bence her konunun bir kaynak kitabı olur. Tavsiye edeceğiniz ve baştan sona kadar okuman gerekli dediğiniz kaynak kitaplar / kitap hangisidir. Zira bitki ve sistem çeşitliliği ile oldukça karışmış konu ( en azından sektör dışı benim gibi acemiler için )
Buraya bakabilirsiniz güzel bir kaynak hatta yetiştirmeyi düşündüğünüz bitkileri için yetiştirme ve zararlılarla mücadele için bakabilirsiniz. Türkçe olarak iyi bir kaynaktır(küçük çaplı hatalar olsa da).
4) Malzeme tedariklerini nerelerden yapabilirim. Örneğin gübre. İlk etapta hazır alınır. Akvaryumda mikro ve makro besinler var. Burada da benzerdir diye düşünüyorum. Tarım ürünleri satan yerlerde bulabilir miyim ? İnternetten uygun bulacağım adresler. (Sistem derme çatma olmasın başarıyı yakalamak için eksiksiz olsun istiyorum. ) Gh ve Ph metre ve dozlayıcı bile olabilir.
Sayın leventalinin başlığını güzelce okumanızı öneririm. Birde Kudret Beyle gübre için konuşabilirsiniz. Küçük bir sistemde dozlayıcıya gerek yok bence. Malzeme alımı biraz araştırmanız lazım. Cidden ben herhangi bir ürün alırken bir kaç yerden teklif alırım sürekli, bir ürün bir yerde ucu öbür yerde pahalı olabiliyor.