Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wolkan06
Merhaba,
yaklaşık 2 haftadır konuyla ilgli paylaşımları takip ediyorum. daha öncesinden bu 16000 domates veren ağacın videosunu izlemiş ve topraksız tarımı kafamın bir köşesine yazmıştım. fakat benim merak ettiğim konu örtüaltı topraksız tarım için iklim ne denli önem taşır? yahut kıyı bölgeleri haricindede iç anadolu ve orta karadeniz bölgelerinde ticari maksatlı yapılabilir mi? Şu an bende balkonumla başlayıp tecrübe etmek konusunda ki fikrimi sabitledim. evim baktığı cephe nedeniyle doğrudan güneş almadığından bu konuda ne gibi çözümler üretilebilir bilemiyorum. ilerleyen günlerde siz değerli ağabey ve arkadaşlarıma soracağım çok şey olacağı kanaatindeyim. şimdiden ilginize teşekkür eder, verimli günler dilerim.
|
Merhabalar ısıtma olmadan iç anadolu bölgesi gibi don olayının yaşanabileceği (yani bunun normal olduğu yerlerde) örtü altı tarım sebze vs yapılamaz. Açıkçası ısıtma olsa bile maliyet çok yüksek çıkar örneğin antalya ile aydın arasında bile ısıtma maliyet farkı senelik olarak yüksek. Yani ticari olarak pek mantıklı olmaz(ucuz sıcak su kaynağınız yoksa).
Hobi amaçlı yapılırsa ancak yapay ışıklandırma kullanılabilir tabi bu maliyetleri çok arttıracaktır.