[QUOTE=Mine Pakkaner;42363][B][COLOR=black]
Eklenti 4043
En fazla yetiştirilen ve kullanılan türü
Bombus terrestris’dir. Bombuslar ilk kez ülkemize 1993 yılında girmişdir (1). Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 1997-1998 yıllarında bombus üretiminin Türkiyede yapılması koşuluyla ithalatına izin vermesiyle bombusların polinatör (tozlayıcı) olarak kullanımı artmıştır. Bombus arıları bu aşamada beklenenden çok fazla ilgi görmüş ve benimsenmiştir.
Benim bildiğim ve gözlemlediğim kadarı ile bambus arıları ülkemizde yetişen doğal arılar içinde yer almaktadır. Ne acı ki yetiştirmesini kendimiz yapamadığımız için ülkemizden götürülen bambus arılarını yurt dışından almak zorunda kaldık.
Çocukluğumda evin çatısının tamiri sırasında bir tane bambu arısı yuvasını 1975 yılı civarında görmüştüm. O zamanlar ilk defa bu şekilde tüylü ve büyük bir arı ile karşılaşmıştım. Kacatepeye çıktığımda o yükseklikte çiçeklere konan çeşitli renk ve büyüklükte bambus arılarını gördüm. Bizim burada bambu arısı olarak söylenmekte. Bambus arısı dışında o kadar çeşit irili ufaklı arı yabani olarak yaşamakta ve çiçeklerin döllenmelerine yardımcı olmakta. Önemli olan onların beslenebilecekleri çiçekleri bulundurabilmek.
Hatmi çok yıllık ve arıların kavga ettikleri tek çiçekmiş. O zamanlar 8 kovan kadar arısı olan Ünal amca bir belgeselde görmüş. Bahçesinde yetişen hatmi çiçeğinin tohumlarını çevrede bulunan dere boylarına sonbaharda ekmişti. Arıcıların boş zamanlarında arıların bal aldığı çiçek tohumlarını ekerek gelecek yıllarda daha fazla bal alımına katkı yapabileceğini söylemişti. Malesef bu şekilde bir uygulama yakın zamanlara kadar yoktu. Şimdi çeşitli yerlerde bal ormanları adı ile ağaçlar dikilmeye başlandı.
Japonya'da dekar başına en fazla bal veriminin akasya ağaçlarından elde edildiğini Bakan Adnan Kahveci Japonya ziyaretinde öğrenmiş o zamanın gazetelerinde yazmıştı. Bunu da beş farklı zamanda çiçek açan akasya ağacını aynı araziye dikerek sağlıyorlarmış. O zamandan beri ben ülkemizde bu yönde bu şekilde farklı zamanlarda nektar kaynağı olabilecek akasyaların yetiştirildiği ile ilgili bilgiye rastlamadım. Benim gördüğüm ülkemizde doğal halde bulunan sarı çiçek açan akasyaya benzeyen bir ağaç. Arılar onun çiçeklerine çok fazla geliyorlar.