View Single Post
Eski 23-11-2013, 07:23   #11
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feyzagul Mesajı Göster
Sn muda
İzmir'de, İstanbul'da ya da Karadeniz'de dışarıda kışı geçirebiliyor anladığım kadarıyla ama sizce Ankara'nın ya da Afyon'un çetin kışına dayanabiliyor mu acaba? Ben de maviş sahibi ve Ankara'da yaşayan bir Afyonlu olarak size sorayım dedim. Çiçeğim hala dışarıda ama biraz endişeliyim doğrusu.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler
Sn. Feyzagul;
Bu ikinci yazışım. Daha önceki yazdığımı nedense görünmüyor. Benim campunalllayı tanımadan önce Afyonkarahisar'da gittiğim bir yerde kayalıklar üzerinde gördüğüm mavi çiçekleri uzaktan resmini çekmiştim. Daha sonra oraya tekrar gittim. Tabi çiçekleri kalmamıştı. Ancak çok az toprak olan yerlerde çan çiçekleri yaşıyordu. Bazılarının yaşadığına bile hayret ettim. Küçük bir çatlakta nasıl su ve besin alabiliyorlar şaşırdım. Benim aldığım dağbağda da birkaç çeşit yaşamını sürdürüyorlar. Yükseklik 1300 metreye yakın. İnternet üzerinden yaptığım bir incelemede çok fazla çeşidinin olduğunu oldukça fazla bir kısmının da Türkiye'de yaşadığını gördüm. Daha önce fotoğraf çekerken Afyonkarahisar'da eski bir evde güve ile çektiğim fotoğrafları var. Bu nedenle benim görüşüm büyük çoğunluğu soğuğa dayanıklı. Ancak iki yıl önce şehir merkezinde - 33 olarak görülen hava sıcaklığının olduğu zaman gibi kış olursa bizim saksıda bıraktıklarımız nasıl olur o konuda bilgi sahibi değilim. Bendeki çiçeklerden çoğunluğu şu anda balkondalar. Biraz küçük çiçekli gibi olanın üzerinde halen çiçek var. Beyaz olandan bir tane açtı açacak bir sürü tomurcuğu var. Bir saksıyı içeriye almıştım. Herhangibir tehlikeye karşı. İçeride olanda bozulma var. İki üç tane en az yavru yapmış. Ancak dışarıda olan aynı saksıda da var bu durum. İşin ilginci minik minik bir kısım dışarıda olanda oluşumlar var. Maviş olup olmadığı biraz daha büyüdüğü zaman anlayabileceğim. Ben bu yıl almış olduğum beyaz ve mavi tohumlardan hiç çimlendirme durumum olmadı.Ben de o kadar aradığım için yüzde yüz bir şey diyemiyorum. Ancak toprakta yaşıyorlar. Saksı daha yüksekte olduğu için donması daha kolay oluyor. Gördüğüm yerde resmen kayaların içindelerdi. Resimlerini bulabilirsem ekleyeceğim. Karar sizin.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön