View Single Post
Eski 22-11-2013, 21:46   #4445
hasan_ka
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2010
Şehir: denizli
Mesajlar: 114
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Hava ısısı ani değişebilir, toprak ise aynen denizler gibi yavaş ısınır ve yavaş soğur dolayısıyla ağaçların uyanması toprak ısısına göredir,aksi durumda kış ortasında hava güneşli olduğunda ağaç erken uyanır. (istisnalar hariç)
Ani değişimlerde bitki zaten hemen uyanmaz. Ama uzun süren sıcaklık değişimlerinde bitkiler mevsimi karıştırabiliyor. Zira geçen sene fidanların dibine ektiğim fiğlerden dökülen tohumlar, hava sıcaklığı yüksek gittiği için şimdiden uyanmışlar çiçek bile açmışlardı geçen hafta. Papatya, mürdümük gibi bitkiler de dahil uyandılar. Zaten toprak sıcaklığıyla hava sıcaklığı paraleldir.

Ancak toprak ısısını daha yüksek tutmak için özellikle bağ çelikleri dikildiğinde kümbet yapılıyor ki kök bölgesi daha aşağıda kalınca toprak ısısı yükselsin, kök daha iyi çalışsın, bakteriler faaliyetini daha iyi gerçekleştirsin. 4434 nolu mesajda SN. Yasarugur Beyin paylaştığı videoda kümbet yapılmasından bahsediliyor. Ki tekrar bahsetmek isterim ki özellikle hayvan gübresi atılmış toprak en az 5 10 derece daha yüksektir. Bu bilgiler ışığında ben şahsen böyle düşünüyorum. Mutlaka bilimsel bir açıklaması vardır, eğer öğrenirsem buradan paylaşırım.

hasan_ka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön