22-11-2013, 09:12
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi koyuturkm
Forumdaki tüm arkadaşlara selamlar, Ben Mustafa Koyutürk, Emekliyim,
Aslında hepimizin forumdan faydalanmaya da ihtiyacımız var, Çok özet olarak ceviz deneyimimizden bahsedeyim: Biz dört ortak olarak Denizli-Çivril Kıralanda 850-900 rakımda 3800 Ceviz dikimi yaptık, şu anda 320 dekar oldu. Yazın ve diğer zamanlarda bahçenin başında ben ilgileniyorum.
Merhaba hoş geldiniz
(sayın lilium haklı) tecrübelerinizi ayrı bir sayfada yazarak paylaşırsanız yazdıklarınız arada kaybolmadan daha kolay ulaşılabilir halde olur. bizleride mutlu edersiniz. sizin gibi büyük ölçekte bahçesi olanların tecrübeleri gerçekten çok değerli
Geçen sene 2012 de tüm araziye dozerle 1 metre derin patlatma yaptırdık. Bu araziye yarısını 8x8 ve kalanını 8x7 olarak 3800 adet Chandler fidanı kazma kürek marifetiyle diktirdik,
Şu anda fidanlarımızdan 1500 adedi canlı gerisi kurudu, araştırdığım kadarıyla kuruma nedenleri şunlar:
1. Çivril Akdeniz iklimine daha yakın, fakat bizim bölge metroloji değerleri karasal iklim’e daha yakın görünüyor, yani hava çok kuru , haliyle Chandler’lar sanırım nemli ortamı seviyor, havayı çok sevmediler. .
ceviz ağaçları nemi çok sevmez nemli havada daha çok hastalanırlar (antraknoz v.b mantari hastalıklar nemli bölgelerde daha sık görülür)
4-5 defa sulama yaptık suyu Ağustosta kestik. Mayıs ve haziranın sonuna kadar sulama yapamadık fidanlar susuz kaldılar.
Aslında yaşadığınız olumsuzluğun %90 sebebi bu cümlenizde saklı
2. Dikim hataları % 10 etki etti diyebilirim, aslında Nisanda dikilen fidanların % 90 nı çok iyi filizlenmişti.
3. Traktörle de bir defa ara sürüm yaptık yeterli gelmedi sanırım, yabani otlanma çok fazla oldu, bu sene yağmur çok yağdığı için.
4. Fidanlarda aşı yerlerine yakın yerlerde ve güneşe bakan yerlerde güneş yanığı çok fazla oldu. Bakır ilaçları kullandık ama yeterli gelmedi. Stutlama yaptık ancak beyaz boyama yapmamıştık.
Foruma katılan tüm arkadaşlarla paylaşmak istedim.
|
fidanlarınızı sanırım açık kök olarak diktiniz..?
bu kadar çok kayıp olmasına gerçekten çok üzüldüm geçmiş olsun.
fidanın ilk yılında sulama çok önemli ve kesinlikle erken kesilmemeli. siz 5 sulanma ile koca bir sezonu geçirmişiniz kalan fidanlarınız olduğu için kendinizi şanslı hissetmelisiniz.
tekrardan geçmiş olsun inşaallah bundan sonrasında işleriniz istediğiniz gibi ilerler. bol şanslar diliyorum
|
|
|