leventali aynı serada benzer ürünleri yetiştirmek teorik olarak ve başlangıç için doğrudur.
İlerleyen zaman içinde bir çok karışıklığa neden olacağı ve ortaya çıkan aksiliklerin neden kaynaklandığını bilmek oldukça zor olacaktır.
Mesela az su isteyen bir bitki ile çok su isteyen bir bitki .
Daha az potasyum isteyen bir bitki ile daha çok potasyum isteyen bir bitki,
Ve bunun gibi farklı ihtiyaçları olan bitkilerin aynı şartlarda olduğunu farz edelim, Bitkinin birinde bir aksilik çıktı . Neden çıktığını tespit , ve o nedeni ortadan kaldırmak için alacağımız tedbirin diğer bitkileri nasıl etkileyeceğini bilmemiz zor.
Benim bu karışıklığı giderecek bilgim olmadığını göz önüne alındığında ayrı seralar yapmak daha kolay gibi geliyor.
Ayrıca edindiğim bilgilerle , yeni seralarımız ilki kadar pahalı olmayacak .
Çok fazla teknoloji gerektirmeyecek .
Yani maliyetlerimiz on misli artmayacak .
İlk yatırım masrafı da bir dönüm sera yapmakla
on tane ( 100 metre dedim ama ,galiba bir tanesi 120 metre olacak zira şu andaki seram 120 metre ve onun kolonlanmış kardeşleri olacak) 120 metre yapmak arasında çok fark olmayacak .
Büyük serada kullanacağınız sera demirlerini kalınlık ihtiyacı ile küçük bir seranın demirinin kalınlığı aynı olmayabilecek .
Veya küçük seranın boyutlarına göre belki de plastik malzeme kullanmak mümkün olabilecek .( zayıf olacağını biliyorum. Ve bu halledilmeyecek gibi görünmüyor.)
Yine de önerine teşekkürler . Yeniden düşüneceğim . Bu önerinden sonra, önerini dikkate alarak yeniden araştıracağım .
Aslında bir başka düşüncem daha var.
Büyük sera yerine , çift camdan yapılmış , iklimlendirmeyi mümkün olduğu kadar iyi yapabileceğim küçük sera yapmak daha doğru gibi geliyor.
Zira deneme seralarında en önemli problem iklimlendirme . Isı farklılıklarının büyük olması .
Bu farklılıklar naylon örtü ile giderilmesi çok zor.
Madem ben büyük bir kuruluştan bahs etmiyorum . O zaman küçük boyutta ama gerçek bir sera yapayım .
Gece gündüz ısı farklarını minumum seviyeye indireyim .
Nem belli seviyelerde tutulabilsin .
Işık istenen seviyede tutulabilsin .
Bunu yapmak daha doğru ve zevkli olcaktır diye düşünüyorum .
Çok ürün elde etmek ve satmak için toprak sorunum yok . Üstelik böyle bir iştahım yok.
O zaman küçük ama doğru bir şeyler yapmalıyım . İleride talep görürse , büyütmeyi o zaman düşünürüz.
Isı veya toptan iklimlendirme konusu benim bulunduğum yerde naylon örtü ile oldukça zor.
Antalya gibi bir bölgede benim bu söylediklerim doğru olmayabilir.
Bizim buraların yazı 45 gün ,
ışık alma gün sayısı ülkenin en düşük bölgesi ,
gece gündüz ısı farkları çok fazla .
O yüzden benim söylediklerim genel doğrular değildir. Bana ve bölgeye ait koşulların doğrusudur diye düşünüyorum .
Düzenleyen İsmail Karagülle : 21-11-2013 saat 19:38
Neden: küçük büyük harf ve imla düzeltmesi
|