herkese merhaba,
yaklaşık 10 gündür bende enzim yapmaya çalışıyorum.
kafama takılan bazı noktalar var.
1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi?
2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor.
3.) şarap yapımında mayaların çoğalabilmesi için belirli bir süre oksijene ihtiyaçları var. burada da aralarda gazını boşaltmak dışında havalandırmamız gerekir mi?
4.) fermantasyon yavaşladığı zaman şekerli su ilave etmemiz gerekiyor mu? ben bir tanesine çok yavaşladığı için BEYAZ ŞEKERLE karıştırdığım sudan ilave ettim. bakteriler mayalar tekrar coştu

bazı arkadaşlar BEYAZ ŞEKER kesinlikle kullanılmamalı demiş. sebebi nedir ?
5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız?
6.) Bu enzim özellikle zeytin ağaçlarında ağacının zararlılara karşı olan direncini arttırır mı?
7.) Enzimi süzdükten sonra kalan posasını toprağa gömmek yerine doğrudan solucanlara verebilir miyiz? bir sıkıntı olur mu?
8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor?
9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ?
sorular biraz çok oldu ama cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.