View Single Post
Eski 21-11-2013, 09:03   #61
ankafar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 166
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Hydroponic sistemde yetiştirilmiş bir dometes.

Bunun nedeni kimyasal gübreler olabilir mi? Sorular... Sorular... Sorular...
Daha fazla konuyu uzatmak istemiyordum fakat buna cevap vermek gerek. Gerçekten amacınız ne tam olarak anlayabilmiş değilim. Zira daha önceden bunun topraksız tarım ile alakası olmadığını belirtmiştim.

Bunun neden olduğunu araştırmak yerine bilimsellikle alakası olmayan söylemler ve anlamsız videolarla buradaki insanların aklını neden karıştırmak istiyorsunuz? Şunu belirteyim asla bu işi ticari düşündüğünüz için böyle yazılar yazdığınızı düşünmedim ancak son zamanlarda neredeyse her konunun altına solucan gübreniz ve açacağınız e-ticaret sitesinin viral reklamını yaptıkça fikirlerim değişmeye başladı. Bence bunlar kötüdür öcüdür demek yerine kurarsınız bir domates serası vs en az 1 dönüm olacak şekilde alırsınız yıllık 30 ton ürün dersiniz ki bu daha iyidir. Bu olmadan verim olarak bir fark olmaz diyemezsiniz. Yahut anlaşırsınız bir şirketle yaptırırsınız klinik araştırmanızı bu konuda(bakanlığın belirttiği ölçülerde) bu daha sağlıklıdır dersiniz. Ondan sonra seçimi insanlara bırakırsınız.

İlk mesaja bakalım demişsiniz ki; Kıymetli dostum, dikkat ettiniz mi Kudret Hocanın topraksız tarımda yetiştirdiği limonun içindeki çekirdekler tekrar filizlenmiş. İşte bunlar bile topraksız tarımda kullandığımız gübrelerin sonucu.
-İşte bu kadar kesin konuşabilmeniz için neyin ne olduğunu çok iyi bilmeniz gerekir. Bir konuda uzman olmadan o konuya hakimmiş gibi konuşmak belki de ülkemizin en büyük sorunu. O yüzden lütfen bu kadar kesin konuşmalardan kendimizi alıkoyalım.

Bu konuyu biraz araştırsaydınız zaten bulabileceğiniz şekilde sizi ve aklı karışmış diğer kişileri bilgilendireyim;
-Çimlenmeyi etkileyen 2 ana çeşit hormon vardır Absisik asit ve Giberellik asit. ABA (absisik asit) çimlenmeyi önlerken GA (çeşitli giberellinler vardır hatta bunlar bir hormon grubudur) çimlenmeyi teşvik edici etki yaparlar.

-Normalde bitkilerin içerisinde ABA miktarı çimlenmenin önlenmesi için yeterli düzeydedir. (yani normal koşullarda kestiğiniz bir meyvede bu şekilde çimlenme görmezsiniz)

-Biyolojide Viviparity denilen bir olgu vardır. Yani zigotların anaç materyalden bağımsız bir şekilde gelişmesi. Bitkilerde bu olay ABA olmadığı durumlarda kendisini gösterir. (Bazi ağaç türlerinde kozalak içerisinde çimlenme olur bu normal viviparitidir).

-Bazi bitkiler viviparous mutant olabilirler yani sistemlerinde ABA sentezinin yok olması yahut az miktara düşmesi yaşanabilir. Bu yüzden çimlenme meyve içerisinde başlar.

-Domatesler, pirinç, mısır, kabak, turunçgiller vs bu tarz mutasyonlara açık bitkilerdir aslında bu çimlenme bu türler için anormal değildir. Doğada mutasyonlar olur bunlarda normaldir. (örneğin şu an yediğimiz beyaz kültür mantarı 1926 da ortaya çıkan normalde kahverengi olan mantarın mutant halidir ancak beyaz renk daha çekici olduğu için dünyaya yayılmıştır)

-Bunun yanında özellikle saklama koşulları etkili olur. Uzun süre kuru ve soğuk yerde tutulan domates içerisindeki sıvı (domates suyu) jelleşerek domateste çimlenmeyi teşvik eder.

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön