View Single Post
Eski 21-11-2013, 00:03   #167
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Herkese Hayırlı Geceler,

İsmail Bey,

Her ürünün ayrı ayrı beslenmesi söz konusu diyorsunuz. Benim bu konuda yeterli bilgim yok. Ama bu konuda farklı yorumlar da okudum. Ortak oranda aynı besinle beslenen, yakın EC değerleriyle beslenen bitkiler, sebzeler azımsanamayacak kadar çok.

Bu olsa olsa ürün yetişme zamanını etkiler diye düşünüyorum. Zira ben kendi seramda ne deneyler yaptım ve yapıyorum. Hepsi de gayet başarılı. Ha amacım ticari değil. Ama gördüğüm kadarıyla sizin de ticari sayılmaz. Yani esnaf mantığıyla hareket etmeyi düşündüğünüz için ve kendiniz pazarlayacağınız için bu konuyu bir düşünün derim.

Bu konuda yazacaklarım çok ama, bilgi birikimim yetersiz. Bir kaç aya nasip olursa, biraz daha fazla bir şeyler yazabilecek durumda olurum. Ama 10 sera fikri yine de söylüyorum hatalı. Bu sizi inanılmaz yoracağı gibi, size on ayrı masraf çıkartıp maliyetlerinizi de 10 kat artıracaktır.

Benim 250 m2 için yapmış olduğum hesaplar var. Bir aileye mütevazi bir gelir getirebilecek. Tabi sizin pazarlama mantığınızla. Bu yabana atılmayacak bir şey Türkiye şartlarında.

Ama madem pazarlamasını kendim yapacağım diyorsunuz, o zaman 1 bile yeterli. Çok ürünle baş etmek de çok büyük sorun olduğu gibi bir de çok serayla baş etmek durumunda kalacaksınız.

Tabi bunların tamamı benim çok az bir tecrübeme ve öngörüme dayanıyor. Bu konuda mutlaka bilgili, tecrübeli arkadaşlar bir şeyler karalayacaktır.

Kendinizi fazla yormayın. Zira size bu yaştan sonra işin zevkini çıkartmak yakışır, yorulmak değil. Sağlığınız her şeyin ama her şeyin önünde gelsin.

Ben sizi çok iyi anlıyorum. Ama çok iyi.

Haftaya Ankara'ya geleceğim. Haritada baktım 3 saat yazıyor araçla sizin köy. İçimden geçmiyor değil. Hani şöyle sizinle yüz yüze tanışmak, günü, bir soluk sohbetle bitirmek vardı diyorum da o zamanı bulabilecek miyim bilemiyorum.

Saygı ve sevgilerimle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön