Sn Karagulle dusundugunuz pazarlama yontemi benim de dusundugumdur. Hatta kafam bu topraksiz tarima takilmadan oncesinden dusundugum ve hala inandigim bir yontem var.
Her kasabadan gecerken haftanin belli gunlerinde pazar kuruldugunu gordum, buralara koylerden hem satmak hem almak icin gelen koyluler dolu olurdu. Hep dusunurdum, bir koydeki ureticiler, ki bunlarin tarim veya temel ihtiyaclarini karsilamak icin kooperatifleri vardir ve maalesef pek islemezler, o pazar yerlerinde bir yer kiralayip kendi urunlerini surekli satamazlar mi diye.
Ufak bir dukkan gibi olsa, her uretici kendi urettigi urunu, ki farkli seyler olsa bunlar, orada surekli satisa sunsa. Ispanaktan, salataliga, peynirden, salcadan tarhanaya gibi urunler orada satilsa. Koyde kurulacak 20-30 sera ayri seyler uretse, bir arac urunleri o dukkana goturup biraksa surekli satisa sunsa olmaz mi? Tek bir uretici icin zor olacak ama hepbirlikte yapinca masraflar birsey tutmayacak. Mallari goturen arac koyde ihtiyac duyulup alinmis mallari donuste getirir. Siz o toplumu taniyansiniz, ihtiyaclarini, yapabileceklerini ve hangi konularda anlasabileceklerini biliyorsunuz, olabilir mi?
Saygilarimla
|