Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sahinlibaris
Ceviz Yeşil Kabuk Soyma Makinası ile soyulan cevizlerde bir acı tat olduğu için hiç kabül görmediğini söyleyen pazarcılar var. Hatta bazıları satılan cevizin tekrar iade edildiğini söylüyorlar. Üstadların bu konudaki yorumu nedi?
|
Şimdi istediğiniz kadar soyma makinasıyla soyulmuş ceviz göndereyim bakın diyeceğim ama
Elimde 100- 150 kg kadar soyma makinasıyla soyulmuş cevizim kaldı ve ben söylediğiniz olayı hiç görmedim,
Bu söylem şöyle doğru olabilir, eskiden su dolu beton havuzlarda ceviz soyma işlemi yapılırdı ve suda kalma süresi çok daha uzun olurdu, ince kabuk dediğimiz cinslerde geç hasatlarda kabuk yarılma yerlerinde aralanma yapabiliyor bu aralanma varsa dediğiniz doğru olabilir, su girer cevizin iç özelliğini bozar.
Günümüzdeki makinalar da ceviz suyun içinde durmuyor, su verilişinin sebebi yeşil kabuğu biraz yumuşatmak ve soyulan kabuğu aşşağıya indirmek, cevizin suyla teması 5 ila 10 dakika bu zaman zarfında da diğer cinsler hiç bir zararı olmadığı gibi zamanında hasat edilen ince kabuklu tabir ettiğimiz cinslerde su giremiyor herhangi bir zarar görmüyor. Yalnız inçe kabuk dediğimiz cinslerin soyma makinaları daha hassas olması gerektiğini belirteyim piyasada satılan makinalar tek tip makinalar buda ince kabuklular da kırma yapabildiği şikayetlerini alıyorum, ben bir kaç tane de olsa yaptıklarımda kişiye soruyorum ince kabuk cinsleri varsa makinayı da buna göre yapıyorum.