Sayin Todor
Sn Levent Ali Bey`in konu basliginda Sn Vetman`in da katilimiyla durgunsu ( havuz ) sistemi koonusunu actim. Kafamda bazi sorular vardi. Mutlaka bu system ve akansu sisteminin arti ve eksileri var. Benim fikrim havuz olunca, elektrik kesintisi tesiri olmayacagi, EC vr PH da ani degisiklik olmayacagi, programli ekimle hatta gun bazinda belli miktar hasat yapilabilecegi, ani sdicaklik degisikligine daha dayanikli olacagi, sizing gibu suya sirkulasyon ve hava saglandiginda mekanik bir filtrasyon da saglanacagi var.
Bu system icinde asagi dogru olan cilek gibi bitkiler olmayacak, ama sanirim domates, salatalik, biber uygulamalari var, askiya almak kaydiyla. Sanirim enfeksiyon yayilma tehlikesi bu uzun sureli yetistirilen bitkilerde olacak ama ufak ve baglantisiz havuzlar buna pozitif etki eder. Sistem fide, gelisme ve olusma evreleri icin ayri ayri ise, marul ekilmediginde her bir havuzda ayni anda baska bitkiler baska besin formulleriyle yetisebilir saniyorum. Bu farkli formullerle beslenen farkli urunlerin akansu sisteminde yapilabilmesi icin birkac adet tank ve pompagerekecek ama havuzun boyle bir sorunu yok saniyorum. Bir havuzda yesillik varken digerinde hasati bekleyen marul olabilir.
Siz uygulayici olarak sorunlari iyi biliyorsunuz, biraz uzun ve detayli olacak ama bilgilendirirseniz memnun olurum.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN
|