Sn. Göksel Bey çok aydınlatıcı bir bilgi olmuş. Demek ki özel bir ağaca bakıp tohumunu almak hüsrana neden olabilir. Ağaçlar büyüyüncede aşı yerleri tamamen yok olabiliyor. Şunu anlıyorum, sizin manolyanızdan verilen tohum altının tohumu olacak, çeliğin tohumu'nun aynı çıkma ihtimali daha yüksek.
Evelsi gün bir arkadaşımın işi dolayısıyla bir siteye gittik. O iş yaparken bende çevreyi geziyordum. Tam karşıdaki evde bir baktım manolya

yaklaştım incelerken (eşim utanıp yanımdan kaçıyor) evin sahibi geldi. Tanıştık. Bir bahçede ağaçlara değer veriliyorsa, ev sahibine aaa ağaçlarınız ne güzel nasıl oldularda bu hale getirebildiniz vs. soruları hızlı bir dostluk kurulmasını sağlıyor.
Evin iki yanında iki farklı tür manolya var. İkiside aşısız. Biri daha koyu yapraklı diğeri daha açık yapraklı. Koyu yapraklı olanı 14 ncü yaşında açık yeşil tüysüz yapraklı olanı 9 ncu yaşında çiçek açmış. Hatta geçen sene 13 yaşında olan (yaprak arkası daha tüylü) manolyayı sen çiçek açmayacaksın ben seni keseceğim diye korkutmuş, bir kaç dalını kesmiş ve çiçek açmış. (Kestiği yerleride gördüm.),(Ağaç korkutma rivayetleri çoğalıyor.)
Birinci elden, aynı mevki ve aynı bakımla, tamamen tüysüz olan türünün, tüylü türe göre daha önce çiçek açtığını gördüm.
Bir diğer bahçedeki (önceden bildiğim, site içi) ağaçlar 7-8 yaşında ve yeni gördüğüm manolyalardan daha büyük boyuttalar. O manolyalar site içinde; manolyalara sürekli bakım yapılmasa da çimler sürekli sulanıyor, gübre veriliyor.
Velhasıl 2 farklı yerdeki 4 ağaca da muhtelif zamanlarda bakım uygulansa da sürekli bakım, çiçeklenme ve boyut olayında çok önemli. Dağlar kadar fark var. Sokakta ekili olanlar resmen bakımsızlıktan hilkat garibesi halinde.
Teşekkürler, saygılar.