View Single Post
Eski 18-11-2013, 22:53   #25
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster

Ben daha çiftçilik, tarımsal üretim yaparak zengin olmuş bir çiftçi görmedim!! desem yalan olmaz.

Benim görüşüm budur, tabi ki siz bildiğinizi yapın ama tavsiyem "Ham hayale kapılmayın" yani "Uçmayın". kolay gelsin.
Köyümden iki örnek vereyim..

1- Feridun'un kendine ait 50-60 dekar sulanabilen tarlası var..ayrıca 90 beygir bir traktörü ve lazeri vs. var..
Üniversite mezunu kardeşi var..kardeşini, aylık 1500 lira maaş veren fabrikadan ayırdı..şimdi ikisi birlikte harikalar yaratıyorlar..Feridun, lise mezunu ama üniversite mezunu kardeşinden çok daha bilgili, kıvrak zakalı, araştırıcı, sorgulayıcı, disiplinli mantıklı biri..
ve..her ikisi de çok çalışkan..
Bunlar her yıl kendi tarlalarının yanısıra icarla yer tutuyorlar..çeltik için..dekarına 200 tl veriyorlar icar parası olarak..ben de bir tarla veriyorum onlara icarla..
Bu yıl 450 dekar çeltik ektiler.. İşlerini her zaman özenle yaparlar, köyde çoğu çeltik tarlasında darı otlarını görürsünüz ama onların tarlaları çiçek gibidir, ot göremezsiniz, nazar boncuğu asacak kadar özenle yetiştirirler çeltiklerini..Ekim ayı sonlarında gittim köye..''abi, nerelerdesin ya..bir tek sen kaldın icar parasını vermediğim'' deyip hemen çıkardı saydı avucuma parayı..
Borçlarına sadık, çok dürüst çocuklardır..Zaten böyle olmasalar 400 dekar araziyi kimse güvenip onlara icarla vermez..
Oturduk anlattık çaylarımızı içtik..''Feridun nasıl bu yıl vaziyet'' diye sorduğumda, ''abi, Allaha şükür, Tarım Kredi borçlarını, icar paralarını, herşeyi ödedim..ambara da 150 ton çeltik koydum'' dedi..
Kışın bu çeltiği 1.7 Tl'den kesin satar..yapar 250 bin tl..
Bu yıl kardeşine 2. el bir traktör, kendisine de bir çift çeker jeep alacak..

Çok çalışkan, zeki çocuklar bunlar..sabahın 4 ünde koşarlar tarlaya..koca yaz, külçe gibi yorgun argındırlar..
Ama bu bilinçli çalışkanlıklarının semeresini görüyorlar..

2- Sadi var yine bizim köyde..Ben onun kadar çalışkan, disiplinli bir insan görmedim..Çeltik, buğday, arpa ekerler..Damlarında her zaman 15-20 sağmal inek vardır..Onca gelirlerine rağmen, süt sağma makinası almazlar, daha doğrusu Sadi'nin babası aldırmaz..
Sadi'nin üzerine güneş doğmamıştır..Gün doğmadan kalkar, elle her sabah 15-20 ineği sağar..
Baba korkusu çok etkilidir..
Ben Sadi'nin akşam 9 dan sonra çarşıda kahvede oturduğunu hiç görmedim gibi..erkenden gider yatar..
Sabah inekleri sağdıktan sonra doğru traktörle tarlaya..
Çok çalışkan ve tutumludurlar..
Sadi ve babası her yıl arttırdıkları parayla hep tarla satın alırlar..benim tanıdığım 15 yıldan beri bu hep böyle..sanırım şimdi 700-800 dekar arazileri oldu..
Hep çalışmayla..
İşini, ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini bilen, yeniliklere açık, disiplinli olan, bilinçli iş yapan, kazanıyor sonuçta..
Dileğim onları ilerde çok daha zengin görmek..

Düzenleyen pria : 19-11-2013 saat 00:00
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön