Teşekkür ederim Sayın Olcin,
Sayın ykaya,
Ticari düşünmeye henüz erken. Çünkü ticari düşünecek büyüklükte bir yerim yok. Evin damını komple sera yapmayı düşünmüyor değilim. Ama toplamda 250 m2 anca yapar. Burada gelir düşük olur ama risk de düşük olur. Pazar sorunum yok. En azından bu m2 için. Zira market otomasyon işi yapıyorum. Bir hayli sayıda market zaten var. Hemen hepsinin de manav reyonu. Konuştuk da.
Sürekliliği olan iki ürün yeterli olur. Çilek ve Marul örneğin. Ama önce işi iyice öğrenmek gerekiyor. Otomasyonla işler daha da kolaylaşır. Ama hepsini topladığınızda bir maliyet çıkıyor karşınıza. Aslında yazımın rapor bölümünde hasatta bu konuda iyice hesaplamalar yapıp yayınlayacağım. Eminim çok değerli fikirleri olan arkadaşlar da çıkacaktır.
Sayın Kızıltan'ın güzel önerileri oluyor. Kimsenin ekmediği ürünü ekmek gibi. Ancak orada da şöyle bir sıkıntı var. Burada o saydıklarının pazarı yok. Üretimde kişiyi yormayacak, fazla işçilik istemeyecek, çok da nazlı olmayacak ürünler yetiştirilebilir.
Aslında damın yarısını yatay sistemde hesaplamıştım, 800-900 marul ekilebiliyordu. Raflı sistemde bu daha da artar. 1000 marul deseniz yatayda, haftada 250 marul üretebilirsiniz. Sayın Ankafar'ın raflı sistemi gibi bir raflı sistem hesaplamadım hiç. Bundan fazla olacağı kesin.
Büyük bir ticari beklenti olmaz ise, ki öyle, bir evin komple damı bir aileye küçümsenemeyecek bir ek gelir getirir.
Oturup ciddi anlamda hesaplamadım. Elbet bu konuda da yorum yapacak değerli arkadaşlar olacaktır. Belki atılan taş kurbağayı ürkütmeyecektir ama pazar sorunu olmadığında küçümsenemeyecek bir gelir getirebileceğini düşünüyorum.
Yapar mıyım? Bilemiyorum. İyice hesaplamak gerek. Yaparsam da bu yaza anca. Zira önümüz kış. Ben serayı son baharda kurdum. İyice bir neler olup neler bitiyor bu serayla tecrübe edinmek gerek. Çünkü evin damında. Güneş şimdilik harika destek veriyor. Ama mayıstan sonra neler olacak birlikte göreceğiz. Anlayacağınız, tam karar verebilmek için 1 yıl bir çalışması ve bizim verileri kayıt etmemiz gerekiyor. Havasını, rüzgarını, yağmurunu, fırtınasını, ısısını vs.
Çünkü bu küçücük 20 m2 serada bile bugün yapsam neleri değiştirmezdim. Örneğin yüksekliği 220 cm. Daha yüksek yapardım. Tabi bu metal aksamında ebatlarının, kalınlıklarının değişmesi anlamına gelecek.
Üstten havalandırma sistemi tasarlardım. Nasıl mı? Ben de bilmiyorum ama düşünürdüm, araştırırdım. Tabanı 1 tugla örer, üzerine inşa ederdim. İçeri su almasını önlemek için. Şu anda almadı ama daha şiddetli yağmurları görmedik.
Sera naylonunu sarı, UV olmayan 1 yıllık naylondan aldım. Zira açık hiç bulamadım. Tabi aradığım kadarıyla bulamadım. Bugün olsa Ankara'dan getirtir yine ondan alırdım. Hatta eğer bir gün evin damını komple sera yapmayı düşünsem, yan duvarlarını pleksi yapardım. Şu fide seralarındakinden. Tabi maliyet düşünülerek.
Modüler yapmayı planlamıştım. Yeterli aletim olmadığından yarı modüler oldu

Şimdi yapmaya kalksam tam modüler yapardım. Yanlara ya da öne büyütebilmek için ilave parçalar ekleyerek.
Bunları sonuç bölümünde detaylı anlatacağım. Çünkü gerçekten düzgün bir başlangıç, hatasız bir malzeme seçimi ile, bir evin ihtiyacını karşılayabilecek, maddi olmasa da mutfak ihtiyacını ve kişinin zevkini, bir sera yapmak sanıldığı kadar pahalı değil. Hatalı hesaplamalarımdan kaynaklı, düşenemediğim şeylerden kaynaklı en az 6-7 kez nakliye parası ödedim profil getirmek için. 20-30 ortalamayla hesaplayın. Yine yanlış planlamayla ödediğim kargo ücretleri.
Besin eriyiği getirtiyorsunuz örneğin. Bilseniz hasat süresince şu kadar gidecek, o kadarlık sipariş edersiniz. Başlarda 20-30 ml verdiğiniz eriyiği, ürünler büyüyünce 700-1000 ml ye çıkacağını hesaplayamıyorsunuz. Bu da size ilave kargo parası. 20 TL besin eriyiği, 15 tl kargo.
Dedim ya iyi hesaplayamadığınız her konu size yol, su, elektrik olarak geri dönüyor. 10-15 gün sera naylonunu çekmeme yardımcı olsun, bilen biri eşliğinde çekim diye kimleri beklemedim. Sonunda kendim çektim. Sera naylonu klipsleri almıştım. Ben hesapladım 50 tane büyük, 50 tane küçük. Toplamda 10-15 tane büyük gitti. Çok büyük bir tutar değil, sanırım tanesi 500 kuruştu. Ama bu da bir maliyet.
Sera naylonunu 10 metre aldım. 6 metre seranın uzunluğu, ön ve arkanın yüksekliği de 2.20 x 2=4.40 m. Ben hesaplarken 2 m hesaplamıştım. Önde kapı olmasa farkı görüyorsunuz. 2 Metre fazla almamayı kardan saydık. Bir yerde demiştim ya mühendis kafası diye...
Örneğin daha bir inşaat mühendisine danışmadım. Bu evin damında böyle bir şey yapılır mı? diye. Temel sağlam, bina sağlam ama bir de mühendislik denen bir şey var. Mühendis olmayan teknik arkadaşlar, etrafındaki güneş enerjilerine bak her biri bir kaç tonluk depolar içeriyor. Korkma diyorlar ama yine de bir danışmak gerek.
Yatırım maliyetini çıktıktan sonra, üretimde pek bir gideriniz yok. Dedim ya 200 m2 de olsa, bir eve mütevazı bir ek gelir getirir.