Merhaba İsmail Bey,
Her zaman ki gibi mütevazı tavrınız yazılarınıza da yansımış. Aslında anlayan anladı yazınızdan. Ağaçlar'ı okuren gün geçmiyor ki yeni bir şey karşınıza çıkmasın. Hele benim gibi yeni bir üyeyseniz. Tohum takası organizasyonu gibi, işleyen bir mekanizma kurulmuş. Bu organizasyon sürekli yapıldığı için iyi tecrübeler kazanılmış.
Yani aslında minik bir kooperatif geliştirilmiş, uygulanmış ve başarıyla yürüyor. Hiç bir resmiyeti de yok. Tamamen gönüllülük esasına dayalı ve katılımcıların maddi beklentisi de yok.
Ben mühendis kafayım. Ticaretten anlamam. Bana 1 milyon kişinin girip sipariş vereceği, işleyen bir sistemi web üzerinden kurun deseniz. Bir kaç ayda en mükemmelini yazarım. Organizasyon yap deseniz, maliyeti karşılandığı sürece katılımcı sayısı önemsiz, organizasyonu yaparım. Ama ticaret deseniz, işte onu yapamam.
Hayır, bilgisizliğimden değil. Ama uygulama farklı bir şey.
Diyorum ki, Agaçlar'ın da içinde bulunduğu, yönettiği mini bir kooperatif kurulması, ürünlerin toplu alınıp üyelere çok küçük bir kar marjıyla (masrafların çıkması için) ulaştırılması organizasyonu yapılamaz mı?
Burada kullanılan maddi ürünlerin bir çoğu, fabrikasından alınacak düzeyde ürünler. Çok teknik ürünler değil. Üye gidip çarşıdan bir adet bulabilmek için eziyet çekmez, 1 tl lik bir ürüne 20 tl vermez. Geriye bir ulaşım sorunu kalıyor. Ulaşım sorununu kargolar aracılığıyla çözmek yerine, otobüs firmalarıyla anlaşıp çok rahat çözülebilir.
Teoride tartışılsa bunun bir sakıncası olabileceğini düşünmüyorum. Tabi belki de sitenin amaçlarına ters bir durumdur onu bilemem. Teoride bile tartışmaya gerek kalmaz o zaman. Buna cevabı da site yöneticileri verebilir.
Saygı ve sevgilerimle...
|