View Single Post
Eski 17-11-2013, 13:13   #198
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Sayın Kar Çiçeğim,

Kardeşinizin ve eşinin yaşadığı üzücü bir durum. O serayı biliyorum. Oranın güvenlik kamera sistemlerini benim bir arkadaşım yaptı. Yaşadığı bir çok sıkıntıdan dolayı, adam çok ciddi bir para harcayarak kamera sistemleri döşetti.

Eğer benim bildiğim yerse, işçiler içeriye duş alıp giriyor, iş elbiselerini giyiyor; ayakkabıları bile firmanın. İçeride hastalıktan dolayı tam bir denetim var. Hastalık olduğundan dolayı değil, dışarıdan hastalık bulaşmasın diye.

Tabi üslubu dairesinde söyleseler sorun yok. Sorun da burada zaten. Kişiye bunu anlatsalar, kişi kırılmadan oradan ayrılır.

Topraksız tarımı araştırıyormuşsun. İyice araştır. Bu konuda benim gözlemlerim kadar bu işe yönelmek için, profesyonel anlamda:

1-) Kirada bu iş zor olur, toprak kendi malı olmalı. Zira ilk kurulum maliyetleri büyük.
2-) Seranın kurulacağı yerdeki hava, nem, ışık, rüzgar, su gibi faktörler çok iyi izlenmeli. Zira bunların her biri ayrı bir maliyet artırıcı unsur. Örneğin suyunuz yeterli kalitede değilse ayrı bir masraf demektir bu.
3-) En önemlisi ve en önemlisi yeterli bilgi. Çünkü topraksız tarımda mevcut çiftçilik bilginizle bu işi iyi yapamazsınız. Bilgi ve eğitim. Gerekiyorsa gidip böyle bir serada çalışmak ya da küçük bir alanda denemelerini yaparak bu işi öğrendikten sonra ticari büyüklükte bir şey düşünmek.
4-) Topraklı tarımdaki gibi bırakıp gidemiyorsunuz. Bu işi yapacak çiftçinin kesinlikle ve kesinlikle buna hazır olması gerekir. Öyle suyu verdim 3 gün sonra giderim, gübreyi attım haftaya giderim yok topraksız tarımda. Sürekli başında bulunmanız gerekli. Aynı işleyen bir fabrikanın başında durur gibi.
5-) Yetiştirilecek ürünle ilgili, topraksız tarımdaki yetiştirilme usülleri çok iyi araştırılmalı. Buna verilecek gübre (besin eriyikleri) hazırlaması da dahil.

Bunlar kimsenin gözünü korkutmasın. Zaten çiftçilik yapıyorsa ilaveten bir şeyler öğrenecekler. Bu da öyle abartı bir şey değil. Benim gibi 3. katın damında, hayatında tarımla işi olmamış bir kişi bunu yapabiliyor ve başarılı olabiliyorsa, çiftçilerin bunu yapmaması için bir neden göremiyorum.

Sayın Kızıltan, bir yazısında ki sadece Sayın Kızıltan değil bu işi profesyonel yapanlarında ortak düşüncesi, eğer tarım arazisinde tüm şartlar uygunsa topraksız tarım yapmanın anlamlı olmayacağı konusunda fikir beyan etmiş.

Üzülerek söylüyorum ama bu fikre katılamayacağım. Topraklı tarımın içerisinde ilk ekime hazırlama, tarla sürme, tarla gübreleme, zirai ilaçlama, sulama, işçilik gibi giderler karşılaştırıldığında (ekim ürününe göre değişir) en verimli araziden daha karlı bir ürün çıkarabiliyorsanız bu konu tarlanın verimi ile kıyaslanamaz diye düşünüyorum.

Elbette tüm ürünleri topraksız tarımda yetiştiremiyorsunuz. Bu da ayrı bir konu.

Bu önümüzdeki 15 gün yoğun bir iş tempom olacak. Ondan sonra bu konuyla ilgili girişimlerde bulunacağım. Bunun bir seminerini düzenlemek istiyorum Tarsus'ta. Elbette bu konuda ciddi araştırma yapmış, uygulamış ve bilgili insanların da katılacağı. Ben sadece organize etmek istiyorum.

Böyle bir organizasyonun maddi manevi zorluğunu çok iyi bilirim. Eğer Ziraat Odasını ikna edebilirsem düşüncem bu. Buradan da yayınlarız. O zaman Ablanız da katılır, aklındaki her soruyu oradakilere sorabilir.

Saygı ve sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön