Sn. Nilgün Hanım,
6'lı yaşlardan beri ilk fasülye ile başladım. Bir ara bizim evin salonu orman gibiydi. Yaş itibariyle anlamadığım ev süs bitkilerini üretirdim.
Sn. Göksel Bey'in hediyesinden talihsizlik sonucu 2 dal çeliklemek zorunda kaldım. O kadar güzel yaprak verdiler ki ikiside... Elimde yeşildir....Göksel Bey yaz başında geldi gördü, yinede güvenme dedi. Bende nasıl olur bak hatta birinin ikinci yaprak çıkartması dedim. Altadıyor, o dalın gücü dedi. Sahiden de dediği gibi en çok yapraklısı yaz ortasında yapraklarını döktü öldü. Diğeri 6 aydır yaşıyor, kışa giriş itibariyle büyüme yok fakat şeytan gibi duruyor. Ektim. Tuttu bence. Bir aydır ekili. Resmini en kısa zamanda ekleyeceğim.
Tutan dalın üst kısmı. El kadar bir karıştı ikiside. Dalı saksının dibine kadar soktum, susuz bırakmadım.
Ben hayatımda bir yaprak kümesi döküp, ikinci kümeyi çıkarttıktan sonra, kesim yerlerini bile tedavi ederken ölebilen bir çelik görmedim. Bu nedenle, çeliği zorken yapraktan da köklenme olabilir mi bilemiyorum.
Çelikten kastım manolyaların tohumdan geç çiçek açıyor denmesi ve sizin muazzam türleri bulmanız. Tamamen aynı tür olur tutarsa ve kısa sürede çiçek açar.
Tohum olayınıda günlerdir araştırıyorum %100 garantisi yokmuş. Hep babamın dedikleri aklıma geliyor, güzel bir kayısı, zeytin, kiraz vs yiyince hemen ekelim derdim, belli olmaz ki derdi. Meyve tadı ayrı, yaprak türü ayrı buda başka konu oldu.
Suda köklendirmede oksijene, gölgeye ihtiyaç var. Ficusları böyle köklendiriyorum. Ay ve tarih farketmiyor. Budama zamanı, budanan bir manolya görürsem suda çelik köklendirmeyi deneyeceğim. Suda çürüme yapmasının sebebi sık sık suyunu değiştirmemek. Oksijensiz kalması. Olursa kök gelişimi de gözlenir. Harika olur. Kök hormonuda düşünülebilir ama ilerleyen yıllarda ne olur bilemem...(Kök hormonu bulaştırmak istemem)
Yapraktan ziyade çelik alın derim. Zaten çelik aldığınız zaman yaprağıda deneyebilirsiniz. Çifte deneme olur. Harika olur.
Saygılar.
|