Merhaba herkese,
Hayatim boyunca kendi menfaatime kavga etmedim, ucuncu kisinin hakki icin ettim, ama hic kiskanmadim desem yeridir, bir de paraya hic onem vermezdim, yas olunca 54 biraz biriktireyim yahu dedim umarim gec kalmamisimdir. Cocugum olmamasi da para biriktirmememe destek oldu galiba, neyse
Simdi ben bu Ismail Bey`i kiskanirim, kac zamandir koye olmasa bile bir kasabaya gitmek dusuncesi sardi ki demeyin. Iki yil once bir arkadasim Istanbul`dan gitti Ayvalik`a, eski bir tas rum evini bastan onardi orijinaline sadik kalarak, sonar satti ! Kis olunca dedi, oralar cok issizlasti, ve kotusu dedi, oralilar beni hep yabanci gordu, konusurken hep siz Istanbullular diye konustular. Simdi Istanbul`da evden alisveris disinda cikmiyor bile ama baska yere gitmeyi dusunemiyor bile.
Sayin Karagulle, benim maalesef seram yok, bugun sebebini Sn Levent Ali Bey!e yazdim, neyapalim. Bu konuda okadar okudum, dusundum ki size birsey sormak istiyorum.
Neden akansu sistemi ? Surekli basinda olmaniz gerek. Su autopot ( akilli vana ) sistemine bir bakiniz. Elektriksiz, pompasiz, timersiz falan, 10 degil 15 gun bile birakin gidin calisacak. Diger system durgunsu veya derinsu da denen havuzlu system. Bu sistemi de biraksaniz calisack kendi kendine, buharlasma disinda E ve PH fazla etkilenmeyen bir system. Bunun kullanilamayacagi yer cilek gibi asagiya sarkan bitkiler.
Size ufak bir havuz, 20-25 saksilik bir autopot, yaninda akansu sisteminiz de dursun. Yetistirmeyi umduklarinizi bilsem bir model kafamda olusturabilirim saniyorum.
Seranin toprakli kismina zencefil yapmayi da dusunseniz, az dahi yetistirseniz, giderken Istanbul`a goturseniz olur, hal toptan fiyati 10 TL/Kg. Yeriniz cok soguk degilse yetistirebileceginiz bir urun, taze veta biraz kurutarak satabiliyorsunuz yani domates gibi aman hemen satayim mali degil.
Bir urun de perpetual spinach denilen ispanak cesidi, biraz kuzukulagi gibi. Pazarda millet aliyor iri iri ispanak diye, bilmiyorlar adini. Iyi tarafi 2 yil kadar veriyor, yapraklari kesip alinca yeniden suruyor, filiz veriyor filan. Ingilizlerde cok var, dediklerine gore 2-3 metrekaresi bir aileye yetiyormus.
Goturur Istanbul1a satarim, kar etmesemde gitme gelme param. tihum param ciksin derseniz, bruksel lahanasini deneyin, az satilan ama para eden mal, luks semtlerin manavlarina azar azar verebilirsiniz.
Bunun gibi mir mal de kereviz sapi, manavlarda ve internette bir demet ( bir kokten cikan 3-4 dal ) 3.5 TL. bu mal 20 cm lik bir saksida yetisebiliyor ve dikine buyuyor pirasa gibi.
Bunlar boyle bir yerim olsa yapmayi ilk dusuneceklerim, size yazayim dedim sadece okurken harcadiginiz zamandan baska zarari olmaz umuyorum.
Basarilar dilerim
|