View Single Post
Eski 16-11-2013, 15:41   #1168
ykaya194
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster

Ağaç dikiminde fidan çukuru ölçülerinin bir standardı vardır, buradada standart 80-100 cm dir.
Toprağın alt katmanları besin yönünden zayıftır, ağaçlar besini en fazla toprağın üst bölümlerinden alır buda 100 cm civarıdır ve bu kısımlar zengin besin kaynağı içerir.
Ziraatçi doğru söylemiş, kökler çok aşağıya giderse beslenme problemi yaşar. kökler üst kısımlarda kalır yanlara yayılırsa daha çok beslenir ve çabuk biüyür.
Alıntıdaki mesajımdada anlaşılacağı gibi ben kepçe ile açılmasın demedim, zaten 80-100 cm derinlikte bir çukuru kürekle kazmak çok zordur ancak çok derin çukur kazarak köklerin derinlere gitmesi belki ağacın su alımı için avantaj olabilir ancak derinlerdeki toprakta besin elementleri yüzeye göre çok azdır dolayısıyla köklerin derinlere değilde yanlara doğru uzaması ağacın verimi ve büyüme açısından tercih edilir. Bir ağacın kökleri yanlara doğru ne kadar geniş olursa yan dallarıda o kadar geniş olur dolayısıyla verimide iyi olur görüşündeyim.

Bu benim görüşüm doğru veya yanlış olabilir; Yabani (aşısız) ceviz ağaçları hep kazık köklüdür 25 mt gibi derinlere gider boyuda ona göre uzar gider ancak kök 25 metreden sudan başka hangi besin elementi alır, halbuki yanlara doğru uzamış kılcal kökler verdiğimiz su ve gübrenin büyük bölümünü bünyesine alır sonuçta ağaç daha iyi gelişir ve iyi verim alırız.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön