View Single Post
Eski 16-11-2013, 07:17   #1161
ermana
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Peki o ziraatçıya sorsaydınız ya, kök olmadan (kök gelişmeden) ağaç nasıl olacak.

Ağaçın nasıl bir kök oluşturacağına kimse karar veremez ağaç kendi yaşamını devam ettirebilmesi için en büyük gereksinimi nem su dur, kökte nemi suyu bulabildi yöne göre hareket eder, nemlilik derinlerdeyse toprakda kil kist geçirmeyen bir tabaka yoksa geçirgense derinlere iner yaşamını sürdürmeye güçlü olmaya çalışır. Siz buna özürlü muamelesi yaparsanız her şeyini temin ederseniz besin dedi besin, su dedi su derseniz, zaten aylaz olup kökler derinlere gitmeyecektir ve bunu hep bekleyecektir, vermediğinizde de ağaç gelişimi duracak sitrese girecektir.

Fidanı hazırlarken tüm şartları düşünerek hazırlamak gerekir, susuzsa susuzluğa don riski varsa dona karşı tedbirleri alırsak fidanda kendini buna göre hazırlar, doğaya bakınız doğa bir dengedir bizim yaptığımız takviyelerle dengelemek sağlığını korumak daha iyi besin almasını kolaylaştırmak ve daha iyi verim almak.

Sayın ermana,

Önerilerimiz hep kepçeyle derin kazılmasından yanadır ve doğrudur, toprağın gevşetişmesi kökün daha iyi çalışması anlamına da geliyor ki doğrudur, fakat biz bunu yazın yapılmasını öneriyoruz,
Yani, çukurlar açılıp bir iki ay dursun güneş alsın daha sonra doldurulup bir iki ayda öyle durup bir yağmur görmesi toprağın oturuşması olup ve bu aylarda ekilmesinin doğru olduğunu hep söylüyoruz ve doğru olanda budur.

Şimdi böyle söyleniyor diye Bu söylemi bu ayda yaparsanız yanlış yaparsınız, şimdi kepçeyle kazılamaz diye bir şey yok kazılabilir fakat derin kazdığınız çukurun toprağı oturuşmadığından dolayı kış sularını tutabilir ve fidanlarınız bozulabilir kurumalar görülebilir, o nedenle bu mevsimde derin kazdırıp ekmeni önermem.

Bir arkadaşıma bahçe kurma işini dün bitirdik, ona önerimde aynı üstte yazdığım gibiydi fakat oda tüm yaz boyunca bu işlemleri yapamayınca hem kazı işini hem ekimi birlikte yaptık,
Çukurları yine kepceyle kazdırdık ama derin değil hemen bir kepçe 50-60 cm kadar aldırıp bıraktırdık taban gübresi hayvan gübresini verip fidanları ektik.

Kepçe çukurları kazarken

Eklenti 454290
söyledikleriniz gerçekten de çok mantıklı. ancak malesef son anda bu imkanı yaratabildim normalde seneye ekecektim. yaklaşık 2 haftadır da her gün kepçe geliyor diye bekledim. bir gün birinin akrabası öldü öteki gün diğer bir kepçecinin pistonu kırıldı. kepçe operatörü kalp krizi geçirdi falan filan yalanlar yalanlar. her gün farklı bir kepçeci buldum yarın sabah ordayım diyorlar ancak sabah bir yalan ile güne uyanıyoruz. ancak dün yarısını kazdı kepçeyi de gidip bir daha gelmemezlik yapmasın diye bahçede bıraktırdım bugün kalanı kazılacak inşallah.
bu sebeplerden dolayı geç kaldım ve fazla vaktim olmayacak ancak ben yine de sert zeminde kalacağına yumuşak toprak ile şansımı denemek istiyorum.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön