View Single Post
Eski 15-11-2013, 13:23   #1151
ermana
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Kardeşim, ben ziraatçi değilim ancak, bir iş yapacaksam uzmanına sorarım sende sormuşsun ve sana cevabını vermiş. İnanmıyacaksan niye soruyorsun?

Ağaç dikiminde fidan çukuru ölçülerinin bir standardı vardır, buradada standart 80-100 cm dir.
Toprağın alt katmanları besin yönünden zayıftır, ağaçlar besini en fazla toprağın üst bölümlerinden alır buda 100 cm civarıdır ve bu kısımlar zengin besin kaynağı içerir.
Ziraatçi doğru söylemiş, kökler çok aşağıya giderse beslenme problemi yaşar. kökler üst kısımlarda kalır yanlara yayılırsa daha çok beslenir ve çabuk biüyür.

Dedelermiz ceviz ağaçların kökleri çok aşağılara gitmesin diye fidan çukurunun altına kapaklı taş koyarlarmış, demekki akıllı imişler.
dedelerimizin çukur diplerine taş koyması olayı kazık kökün aşşağıya gidemeyip yan kökler gelişsin diyedir. bizim zaten kazık kökler budanmış olacak sonuçta. derin açtırmamın nedeni çukurun hava alması ve tüm çukuru yüzey toprağı ile dolduracağımdan verimli toprak ile büyüyecek fidan diye düşündüm. aslında ziraatçıya da ben sormadım. babam sormuş. herkez ağacı 50 cm çukur kazıp dikiyor sen neden bu kadar kepçe ile filan derin kazdırıyorsun diyor. o yüzden kendisi tanıdığı bir ziraatçıya sormuş.
benim anlamadığım fidanın etrafında bol miktarda verimli gevşek yüzey toprağının olmasının ne sakıncası olabilir ki? ne güzel kökler hızlıca rahat rahat gelişir.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön