View Single Post
Eski 15-11-2013, 13:00   #1150
ykaya194
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
bugün zorlada olsa bir kepçici bulabildim ve çukurları 1.2 m *1.2m olarak açtırıyorum. bir ziraatçi ile görüştüm çukurlar bu boyutta olursa ağaç köke gider büyümezler dedi. daha ufak yaptır çukurları dedi. ancak köke gitmesinde ne sakınca vardır ki. kökünün daha fazla olması ağacın daha fazla yararlı besin bulabilmesi anlamına gelmiyor mu?
Kardeşim, ben ziraatçi değilim ancak, bir iş yapacaksam uzmanına sorarım sende sormuşsun ve sana cevabını vermiş. İnanmıyacaksan niye soruyorsun?

Ağaç dikiminde fidan çukuru ölçülerinin bir standardı vardır, buradada standart 80-100 cm dir.
Toprağın alt katmanları besin yönünden zayıftır, ağaçlar besini en fazla toprağın üst bölümlerinden alır buda 100 cm civarıdır ve bu kısımlar zengin besin kaynağı içerir.
Ziraatçi doğru söylemiş, kökler çok aşağıya giderse beslenme problemi yaşar. kökler üst kısımlarda kalır yanlara yayılırsa daha çok beslenir ve çabuk biüyür.

Dedelermiz ceviz ağaçların kökleri çok aşağılara gitmesin diye fidan çukurunun altına kapaklı taş koyarlarmış, demekki akıllı imişler.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön