Sayın özgür Tosun'un ; ''Mesele burada. Bu güne kadar yaklaşık 7 yıldır forumlarda hep teknik sorunlar konuşuldu, ama bu sanatın tinselliği/ruhsallığı/içselliği üzerinde neredeyse hiç durulmadı''
cümlesine tüm kalbimle katılıyorum.. Ama haklı olarak Avrupalı sanatçıları Bonsai'yi seri üretim sanatına dönüştürmekle itham ederken, Japonya'dan dünyaya arz edilen Bonsai Sektörünü Bonsai Tarlalarını gözardı edemeyiz... Yani demem o ki; her şeyi metalaştıran kapitalizm Bonsai'yi de , batı da da doğuda da metalaştırabilir... Sayın Özgür Tosun'un dediği gibi ; ''Asyalı bir sanatçının (''Duygu'' ile) tek bir dal tek bir yaprak hedefleyerek 50 yılda ulaştığı görüntüye, Avrupalı bir sanatçının aynı görüntüye (''Teknik'' ile duygusuz bir biçimde) çim biçme makinesiyle kırparak 10 yılda ulaşabiliyor'' olması, aslında Bonsai'nin şimdilik teknik bir zanaat olduğunu düşündürüyor...
Örneğin; önümüze iki yöntemle de üretilen iki Bonsai getirilse ve biz Hangisinin Asyalı, hangisinin Avrupalı usta (duygu-teknik) tarafından yapıldığını bilmediğmizi düşünürsek , hangisinin duygu, hangisinin teknikle yapıldığını nereden bileceğiz? Yanılma payımız ne olur sizce??? ....Asyalı duygusuyla da, Avrupa'nın duygusuz tekniğiyle de yapılan Bonsai'yi ayırt edemiyorsak, iki anlayışta da sanat adına ortada bir sorun var demektir... Bizim net bir ayracımızın olabilmesi gerekli...
Öyleyse ''Teknik-zanaat- Asya ritüeli' ile ''Sanat''ı net bir şekilde ayırabilecek verilere ihtiyacımız var... Sanırım işte burada Bonsai'yi sanat akımları ile bir şekilde buluşturmamız zorunludur... Bunun yollarını düşünmeliyiz...
Ağaçlar Net.te ;
''Üç yılda Bonsai (Yeni başlayanlar için rehber)
Büyük New Orleans Bonsai Cemiyeti'nin 11 Eylül 1990 tarihindeki konferansında sunulmuştur.
(Bu makale daha sonra Amerika Bonsai Cemiyeti Dergisinde de yayınlanmıştır. 1990 yılı Cilt 24, Sayı 2, Sayfa 8-10)'' ...... Giriş parağrafıyla sunulan makaleden alıntı yapıyorum:
''Şu anda koleksiyonumda üç yıldan fazla süredir üstünde uğraştığım hiç ağaç yok. Üç yıllık bir zaman diliminde (çoğu zaman daha az sürede) bonsailerinizi size (üç yıl sonunda) sadece ufak düzeltmelerin (çimdikleme/pinching ve hafif budama) kalacağı bir şekli getirebilirsiniz. Bunun sırrı da basit: İyi kalitede malzemeler (material-ağacın kendisi kastediliyor) kullanın ve gelişme aşamasında ağaçlarınıza uygun müdahalelerde bulunun. Bu söylediklerimde en küçük bir abartma söz konusu değil, çünkü bunu ben yaptım ve başlarken hiçbir özel yeteneğim ya da bilgim de yoktu.''
Yazar: Zach Smith
Çeviri: Erkan Aktaşgül
07-07-2005
(
agaclar.net - Bonsai Hakkında )
Benim ''Bonsai bir çok sanat akımıyla buluşmadığı sürece sadece teknik bir zanaat olacaktır '' tezimi güçlendiren onlarca teknik makaleden sadece bir tanesi bu...
Saygılar...