Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ms200
Elimdeki ceviz kaman-1. Şu an 400 kg kadar kaman-1 var. Abartmıyorum ama cevizlerin hepsi böyle dolgun çıkıyor, fotodaki gibi. Kaman cinsi gayet güzel.
- 1 kg kabuklu cevizden %55-%60 arası iç ceviz çıkıyor. Boş, sönük çıkma gibi bir olay yok. Dolgun. Chandler ın ise iç oranı %50 yani daha az. Verim olarak 9 yaşındaki kaman ağacından ortalama 20 kg kurumuş kabuklu ceviz aldık. Hatta yine aynı yaş ağaçlardan 25 kg civarında aldığımız ağaçlar da oldu.
- Bir de şunu belirtmek isterim. Chanlerin içi bu kadar dolgun çıkmaz. Aynı zamanda iç büzüşüklüğü gibi olayları gözlemliyorum. Ama samimi söylüyorum. 9 yıldır ceviz bakıyorum, kaman da büzüşüklüğe rastlamadım.
- Bu yıl 40 kadar daha ağaç dikeceğim. Cinsi chandler. Ona göre kepçeyle eştirdim. Şimdi keşke kaman-1 dikseydim diyorum. Umarım chandlerden de memnun kalırım.
-Kaman -1 cevizlerim için fiyat olarak toptan 14 tl ye düşünüyorum.
Tabi canlı canlı görmek önemli o yüzden. Numune konusunda istediğini gönderirim.
|
Sayın ms 200,Chandler çeşidinin içindeki boşluk,makine ile kırıldığında,cevizin iç kısmına zarar gelmemesi ve ezilip parçalanmaması içindir. Yani,bu bir avantajdır.İçi ne kadar bütün çıkarsa,o kadar değerli olur.
Bu çeşit geliştirilirken,25 yıl süren bir çalışmanın sonucunda kapama bahçeler kurulmaya başlanmış. Az miktarda cevizi belki çekiç ile kırabilirsiniz,ancak 40-50 ton gibi miktarları makine ile kırmak zorundasınız. Her şey mekanizasyona uygun olarak düşünülmüş anlayacağınız.
İç büzüşmesinin sebebi de,yetersiz ve düzensiz gübrelemedir. İyi bir bakımla düzeltilmemesi için bir sebep yok bence.
Madem yerli çeşitten bu kadar memnunsunuz,yeni fidanları neden Chandler dikiyorsunuz?