View Single Post
Eski 13-11-2013, 23:07   #48
kiziltan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhba Sn Vetman

Umarim teziniz dogrudur ve yeni bir yol bulursunuz ve daha saglikli urunler satabilirsiniz, bunu herkes ister.

Topraksiz tarimin ilk yatiriminda, tabana beton dokulecek, tercihedilen sisteme gore havuz yapacaksin/ kanal veya boru alacaksin/ , bunlarin ayaklari olacak, sera cam/naylon/polikarbon tercih edilecek, otomasyon olacaksa eger EC ve PH icin sensorler, depolar oransal vana-pompa sistemi kuracaksin, isitma sogutma sistemi hizli ve hassa olacak, sisleme ve golgeleme sistemi kuracaksin, karbondioksit sistemi kuracaksin... peki sevgili arkadasim yatirim maliyetini nasil dusureceksin? Her yapacagin tasarruf kaliteni etkileyecek diyorum, nerede tasarruf oluyorsa lutfen soyle de biz girecek olsak hata yapip parayi bosa vermeyelim.

Salihli deki sera buyuk zarar yazdiysa bu benim dediklerimin teyidi oluyor. Topraksiz tarim hata kabuletmiyor, bir hata buyuk zarar demek. Hollanda`li kurmussa diyelim ki sistemler dogru, basinda muhendisler var kucuk ( yoksa buyuk mu diyelim ) hata buyuk zarar.

Sayin Vetman, Salihli zaten rahat ziraat yapilabilen bir yer degil mi? 20 donum yer al ustune 5.000.000 dollar/euro yatir domates uret. Hadi baskasini hesaplayalim, oralarda tarla metrekaresi 10 TL civarinda , aldin 20 donum yer, yatiracagin 5 milyon dollar eder 10 milyon Tl ne yapar 1000 donum tarla. ( 5 milyon x 2 /10 ) Topla etti 1020 donum. Sevgili arkadasim o paraya 1000 donum tarla aliniyor. Hadi biz alalim 500 donum kalaniyla tum tarim makinalarimizi alalim. Artik ne istersen ek bic, hangisi kazanir hangisi kaybeder , hangisi daha riskli ?

Topraksiz tarim Japonya, Malezya, Hollanda gibi arazinin pahali oldugu yerde yogun uretim icin iyi. Avustralya`da yerlesim yerleri arasinda mesafe uzun olunca lokal uretim icin iyi. Allah bize vermis Ege, Akdeniz, Denizli, Aydin, Antalya, Cukurova biz kalkip o cografyada o iklimde o sulak arazide topraksiz tarima sermaye yatiriyoruz, ustelik ithalediyoruz.

Sn Todor soyluyor ya, ya daha kaliteli ve ucuz ureteceksin, ya iki misli ureteceksin yoksa zarar ediyorsun, cunku aldigin kredi yatirdigin para alternatif kazanci olabilir degil mi?

Tavuk konusunu sanirim aciklayamamisim, ben hormondan degil baska seyden bahsediyorum. Yumurta icin hayvanlari isiga bogup geceyi gunduzu sasirtmiyor muyuz, yumurtasi etkilenmiyor mu, kendisi tavugun etkilenmiyor mu? Et tavuguna uretim hizli olsun ucuz olsun diye basinca antibiyotigi, basinca balik ununu et sagliksiz olmuyor mu? Dogal surecte 6-8 ayda gelecegi kiloya 45 gunde gelen tavuk tamamen zararsiz mi?
Bence bunun topraksiz tarimda bir karsiligi var, dogal olarak 50-60 ( mevsime ve iklime gore ) yetisecek marulu zorlayarak 35 gunde yetistirince etkileniyor olabilir diyorum, bilimsel dayanak gosterecek bilgim yok, kim biliyorsa soyler. Siz besicilik de yapiyorsunuz, daha cok ve cabuk et uretebilmek icin hayvana dogal gidasinda olmayan balik unu ve kemik unu verince oluyor deli dana hastasi. Hayvan **** bitki, dogal gelisim surecine mudahale edince sonuc kotu oluyor. Ancak topraksiz tarimda bu tur zorlama pek yok onun icin cok riskli olarak degerlendirmiyorum.

Kisacasi diyorum ki bizim ulkemizde su, iyi iklim ve verimli toprak olan yerlerde topraksiz sera yapmamak lazim, sartlarin uygun olmadigi yerlerde uygun sartlar icin kurmak tamam.
Sogan cucugunu perlite dikip gubre verecegine, topraga dikip sulasan arada nekadar fark cikiyor, tam rakamlari bilmiyorum, sanirim Todor ve M.Ayhan biliyordur soyler.

Topraksiz tarim sagliksiz ve gereksiz demiyorum, tarima uygun yerde bu tip sera yatirimi gereksiz diyorum, Trakya`da tarim arazisine fabrika kurmak gibi oluyor, Mersin`de Antalya`da verimli araziye beton dokup topraksiz sera kurmak. Sartlarin tam uygun olmadigi yerlerde ise kurulmasi ve uygulanmasi cok faydali.

Seralarin neden satildigina gelince, satanlara sormali para kazandiklari ya da soylendigi gibi 5 yilda yatirim geri dondugunden degil ! Yanlis hesap, arastirmadan yatirim, batiyorlar sevgili Vetman, serada domates ekmekle tarlaya bugday ekmek ikiside para kazandirmaz, katma degerli mal calismak bunu da yatirimdan once arastirmak sart. Seraya biz domates ekiyoruz, Hollanda`li gul ekiyor , kim cok kazaniyor, daha iyi ornek var mi?

Veteriner degilim, ziraat muhendisi de degilim, ben makinaciyim. Bilmeden kimsenin ihtisas alanine girip ukalalik ettimse kusura bakmasin. Bendeki Rizeli`nin sade mantigi.

Sizin arastirmalar icin hem para hem zaman harcadiginizi biliyorum, basarlar dilerim. Lutfen devamedin bilin ki birseyler bulanlar deneme cesareti olanlardi ve sizden daha akilli degillerdi.
Saygilarimla
KIZILTAN

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön