Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan
Sayin Karagulle ile ayni dusunuyorum. Topraksiz tarim girdilerinde kansorejen tehlikesi var olabilir, ama ayni tehlike geleneksel tarimda da var. Mevsimi disinda urun yetistirilmesinin tehlikeli oldugunu bilim insanlari soyluyorlar, bu konu tum seralari sorguluyor.
Sadece kullanilan besin maddeleri degil, hibrit tohum, ilaclar, gun isigi yetmediginde suni isiklandirma, gibi bir suru etkileyen faktor var zaten.
Hangi turde tarim yapsak asilama bile urunu etkiliyor. Kabak uzerine domates asilamak, kabak uzerine karpuz asilamak urun miktarini artirdi ama garip meyve ve sebzeler cikti. Kim cocuklugumuzun domatesini, karpuzunu, salataligini, cilegini bulabiliyor, sikayetci degil. Bu zorlama urunlerin tehlikesi yillar sonar ortaya cikiyor ve hata yapmisiz deniyor.
Bizlerin bu kansorejenlik iddiasina cevap bulmamiz zor. Elestiri gibi algilamasin ama bu konuda hassa olan sn vetman, tavuk ciftliginde yetistirdigi tavuklar hakkinda yazilan ve soylenenleri duyunca vazgecebiliyor mu? Yoksa kabuledilen bu diyerek devam mi diyor. Ayni karari topraksiz tarimda da verebilir saniyorum.
Bence topraksiz tarim kucuk ciftci icin uygulanabilir ve ekonomik degil. taze sogan yapip iscilik masrafi agir gelince birakan arkadaslar var. Hemen birakmali mi? Yabancilar taze sogani temizleyip kumeleyip baglayan makinayi yapmis saatte 5 ton ambalajlayabiliyor. Simdi bu makinayi edinmenin maliyeti olunca uretimin de okadar buyuk olmasi gerekiyor, ve geliyoruz ekonomik yatirim buyuklugu hesabina ve amatorlukten dolayi vazgeciliyor. Bu forumda makinaci, elektronikci, otomasyoncular var, birlesip ufak bir sistem kurulsa ve ucuz olsa bir konuyu halletmis oluruz. Sonuc alamasak ya da yeteri kadar ucuz olmasa da yine kaybetmeyiz, denedik olmadi deriz.
Topraksiz tarim iyiymis deyip, en sicak yerde ( Mersin ) ustelik damda yaparsan sonuc alamazsin arkadas. Ekonomik olmaz, sen o cografyada marulun dibini bahcene gom, birak hic ugrasma yinede bir miktar yetisir. Sanirim sn Levent Ali bunu biliyor sadece isin otomasyon yazilimini denemek istiyor, ticari yonunde degil isin.
Birileri Yalan Dunya ve Todor u bu basliga cagirsa iyi olacak kendi basliklarina ugramiyorlar nasil ulasirim bilmiyorum. Bu arkadaslar eskiden bu konulari epeyce yazdilar.
|
Değerli Kiziltan merhaba.
Topraksız tarım mı ? topraklı tarım mı? bu konu çok tartışıldı. Bunların tekrar tekrar tartışılmasını ben doğru bulmuyorum. Her ikisinin de avantaj ve dezavantajları var. Söz konusu sağlık olunca topraksız tarımın daha sağlıklı olduğu da ortada.
Benim dikkat çekmek istediğim konu ise topraksız tarımda kimyasal gübre kullanıldığı için çok da masum olmadığı. Topraksız tarım sanki organik tarım gibi lanse ediliyor.
Tek derdim topraksız tarımı daha az kimyasal kullanarak yapılabilirliğini göstermek.
Foruma ilk yazımı yazarken biraz sert giriş yapmışım ve bu da yanlış yorumlandı. Polemiklere girmeden bildiklerimi yazmaya çalıştım. Bazı cevapları yazmayacağım ki dostlarım üzülmesin. Konuyu ticari çıkar için yazdığımı düşünen dostlar adına üzüldüğümü bildirmeliyim.
Ben topraksız tarıma inanmış biriyim. Bunu doğal gübrelerle yapılabilir hale getirebilirsek her bitkisever kendi evinde dahi bunu kolayca yapabilir düşüncesindeyim.
Topraksız tarım dünyada çok tutulan bir sistem. Büyük yatırımcı kesiminin kullandığı sistem "hydroponic sistem" veya "ortam kültürü sistemi". Biraz daha orta kesimin kullandığı sistem ise "aquaponic garden" sistemi.
Sayın Kiziltan. siz ilk yatırım maliyetinin yüksekliğinden bahsetmiştiniz. Ar-Ge seramızda ilk yatırım giderlerini %60 düşüren bir sistem kurduk ve güzel sonuç aldık. Yanlış değil ilk yatırım giderlerini %60 düşürebiliyoruz.
Ben topraksız tarımı 2-3 dönüm, doğal gübreli ve bahsettiğim ilk yatırım maliyetlerini düşürdüğümüz sistemle yapmayı düşünüyorum. Doğal gübrenin olabilirliğine inanıyorum ama denemelerimiz devam ediyor. Eğer bunu başarabilirsek çocukluğumuzun domatesini, karpuzunu, salatalığını, çileğini bulabiliyor olacağız.
Geçen yıl Salihli'de topraksız tarım yapan büyük bir firmanın serasındaki üretim müdürü mühendis arkadaşla konuştuğumuzda "Bu yıl 1 milyon dolar zarar ettik. Küçük bir hata bize pahalıya patladı" dedi. Bu sera Hollanda'lı bir firmanın kontrolünde kurulmuş ve üretim yapıyordu. Bahsettiğiniz satılık seralar küçük hatası pahalıya patlamış seralar olabilir mi acaba.
Tavuk çiftliğimizdeki tavuklar için cevabımı yeri burası olmadığı için özel yazabilirim. Ama kesinlikle hormon kullanmıyoruz ve yararlı mikroorganizmayı agaclar.net sayesinde öğrendim. Yararlı mikroorganizmalar sayesinde Antibiyotik kullanmaya gerek kalmayabiliyor.
Her şey gönlünüzce olsun.
Selamlar... Saygılar...