View Single Post
Eski 13-11-2013, 20:43   #46
kiziltan
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-04-2013
Merhaba Sayin Todor

Sizden tekrar okuyabilmek guzel, topraksiz tarim icin yatirim yaparken gubre formulunu, sulama frekansini, durgunsu mu akan su mu falan dusunmemize hatta yepyeni bir otomasyon icadina ihtiyacimiz yok, bence. Piyasada olanlari daha ucuza yapabilen seracilara ucuza satarsa yeter, once ucuza taklit sonar tecrube kazanip yeni system.Montaj otomobil yapmadan kafadan otomobil uretilmiyor ki. Bunlar zaten belli sizin de dediginiz gibi Amerika zaten kesfedilmis tekrar aramak gereksiz.

Ulkenin hangi cografyasinda yapalim ki zaten veremli olan topragi betonla kaplamayalim, verimsiz, ucuz kaliteli uygun suyu olan yeri bulalim, ihracat icin havaalani liman gibi yerlere yakin olalim, devlet yeterli teknisyen egitimi icin yardimci olsun, sonra karar verelim yatirima.

Isciligi aza indirebilecek teknik cozumler uretmek icin ugrasalim, hangi urunde sansimiz var bakalim, herkes domates yapti ben de yapayim iyi sonuc vermiyor. Hollandali, Ispanyol donumde 70 ton yapiyorsa ben de 70 ton yaparsam sansli olmak icin , nakliye dezavantajini kompanse edebilmek icin yapabilecegim ne olablir? Benim isciligim gercekten ucuz mu? Avrupa`da calisan Turk ile Yalova`da calisan Turk isini ayni titizlik ve ciddiyetle yapiyorsa benim isciligim ucuz olur, yoksa bu avantajim yok benim. Boru firmasi cikip yeni teknoloji getirdim 80 ton/donum urun alacaksin diyor ama serayi bana iki kati fiyata veriyorsa beni bastan olduruyor, aslinda ban o yatirima girdigimde intihar ediyorum.

Yeni urunler bulmam gerek, isciligi ucuza getirmem lazim. Son zamanlarda Turkiye`de luks lokantalar disinda gormedigimiz icin haberdar olmadigimiz mini sebze surgunleri var, kimse denedi mi? Hidroponik, kucuk alanda fazla katmadeger veriyor, kisin aydinlatma masrafina katlanirsan isitma kolayligi sagliyor, kapali salonlarda yapabiliyorsun, yani tavuk da oldugu gibi aydinlatma yapiyorsun, gunes isigi olmasa da oluyor.. Urun cok hafif oldugundan ucakla tasiyabiliyorsun, ithalatci istedigi kaliteyi taahhut edersen her gun sevkiyat sarti koyuyor, yani satici olarak devamli musterim olsun diye ugrasacagina, tersine o gelip hergun vereceksen alirim diyor.

Bizler forumda oturup baska seyler konusuyoruz. Bu mikro sebzelerde ekmek var, hidroponik ama sadece su kullaniliyor, GUBRE YOK . Satildigi ambalaji icinde uretiliyor isciligi gaha az. Avrupa`da bildigim kadariyla 2 cok buyuk uretici var, baskasi girmesin diye uretebilenle anlasma yapip tum malini aliyor, ithalediyor.

Buyuk masrafi tohum, geri kalanlar cok ucuza maloluyor, ithal girdi yok, iscilik sade iscinin yapabilecegi seylerden ibaret.

Bunlar icin tohum pesindeyim, birkisim urunler Turkiye`de yok, olanlar da alt tur olarak tutmuyor, bu nedenle disaridan getirmeye ugrasiyorum. Bir kere akinca sonraki tohum sorunsuz, ekip tohum alabiliyorsun, hibrit veya GDO sorunu olmadigindan kendi tohumunu uretebiliyorsun.

Bu konuda gercekten ugrasmak isteyen varsa ozel mesaj atsin, yeterli ilgi olursa konu basligi actiralim, tum bildiklerimi paylasmaya varim. Ilk deneme uretimi icin yeri olan varsa ilk harcamalarinda ortak olabilirim bile ( ben Turkiye`de degilim ).

Yeni urunler denenmezse, Trakya`da, Izmir`de sera kurup bir sezon zor dayanan marulcular gibi olmak var. Antalya`da durgun su domates serasi herseyi calisir durumda yerinde "kiralik" ,sahibi kabzimal , ekonomik olsa kiraya verir mi?

Isciligi biraz azaltabilecek bir sistemi youtube da gordum, youtube girip "gandpa" diye aratin goreceksiniz, japonca sesli ama ingilizce altyazili. Koca serada bir kisi hem dikip hem topluyor.

Cok uzun oldu, kusura bakmayin, ben kimyadan gubreden, bitki yetistirmenin detaylarindan anlamam o tartismalara girmem, giremem ukalalik olur. Onlari siz yazin ben okurum, ama cok detayli olunca anlamiyorum bile, lazim olunca bir muhendis bulur teknik kismini ona emanet veririm diyorum.

Hidroponigin saglikli olduguna inaniyorum, olmasaydi Avrupa Birligi ve ABD hemen yasaklar kullanilmis seralari bize ucuza satar cikardi !

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön