View Single Post
Eski 13-11-2013, 11:44   #42
fozada
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: Mersin / Adana
Mesajlar: 61
Sözkonusu olan marul üretimi ise, topraksız tarım yöntemi uygulandığında yapraklarda bir nitrat birikimi olabileceği biliniyor. Ancak her derdin bir devası var sözünden hareketle, bu konuda birkaç şey daha söylemek isterim.

Marul yetişirken, bünyesine aldığı nitratı fotosentez yoluyla nitrojene çeviriyor. Ancak ışık ortamının yetersiz oluşu fotosentez olayını aksatırsa, yani bitki fotosentezi gereği kadar döngüleyemezse, bitkinin aldığı nitrat da nitojene çevrilememiş ve nitrat olarak bünyesinde kalmış oluyor.

Aslında duruma bu açıdan bakıldığında, toprakta yapılan marul üretiminde de eğer yeterli gün ışığı yoksa ve kimyasal gübre kullanılıyorsa bu sorunun ortaya çıkacağı düşünülebilir. Topraksız tarım yapanlara bu yüzden nitrat testi yapmaları öneriliyor. Nitrat oranının sınır değerlerin üzerinde olması durumunda, fotosentezi teşvik etmek amacıyla UV lambaları kullanılması tavsiye ediliyor.

Bunun haricinde yine yüksek nitrat durumunda tanktaki besin eriyiğinin tamamen boşaltılıp, klor içermeyen bir suyla, nitrat değerleri kabul edilebilir düzeye inene kadar beslenmesi gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca bu tür durumlarda nitrat oranı düşük bir besin eriyiği ile beslenip, normal değerlere çekilmesi de tavsiye edilenler arasında.

Bu gösteriyor ki, marul hasat edilmeden önce nitrat testine tabi tutulmalı, nitrat oranı yüksekse, bahsedilen yöntemlerle nitrat değerinin kontrol altına alınması ve hasadın sonra yapılması gerekli.

Nitrat test kitleri yurtdışında, 30-35 dolar gibi bir fiyatla satılıyor. Türkiye'de var mı bilemiyorum. Elbette test kiti "bitki test kiti" olmalı. Zira su, toprak ve bitkinin kendisi için ayrı ayrı kitler mevcut.

fozada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön