Sayin Senol merhaba
Mesajinizda bence onemli 3 nokta var
1- teknik bir is
2- sorumlu olan muhendis
3- para bulabilirsem
Amatorce girilecek is degil, cok yatirim gerektiriyor ve mutlaka profosyenele emanet etmek lazim. Bu yatirim nezaman donecek, verimli arazide kurmak dogru mu? Bunlara cevap ariyorum. Bir de bu soyelen dogru bir degerlendirmeyse, Izmir de modern sera kuranlar neden kapatti? Neden bukadar kiralik ve satilik sera var.
Bulmak istedigim yapilan hata nedir, ne yapmali, ne yapmamali ki sonuc iyi olsun.
Belki basit seyler, her sene Antalya`da sel felaketi, sonrasinda perisan durumda seralar televizyon haberlerinde. O bolgede her yer tasli, toplansa, sera tabani yerden 1 metre kadar yuksek yapilsa ( bu taslar kullanilarak ) bir kere sel felaketinden etkilenmese ve 1 -1,5 TL sina satilacak mal 3 TL sina satilsa yapilan masraf cikar mi?
Okudugum tun kitaplar neredeyse ayni, almislar Hollanda orneklerii hepsi ayni. Orada gunluk gunes alimi bizle ayni mi? Cok gecirgen naylona ihtiyacimiz var mi? Orada satis fiyati ayni mi? ( Besin girdileri ithal oldugundan ayni, iscilik sanildigi kadar ucuz degil eger verimlilik kiyaslanirsa neredeyse ayni )
Londra da 150 gram ispanak 1 pound yani kilo fiyati neredeyse 20 TL, onlar pazara bizden yakin. Uzakdoguda kavun tanesi en ucuz 70 dollar, bizde nekadar. Bizim cilek kaca gidiyor, organize ve devlet destekli \Hollanda ve Ispanya cilegi orada kaca satiliyor?
Bakiniz ben sorun neredeyi ariyorum topraksiz tarima karsi degilim. Pazarlama sorunluysa ne yapmali, devlet ne yapmali, ama en onemlisi tekstilci, insaatci, yap satci kredi veriliyor diye seraciliga soyunsun sonar seralar satisa ciksin, bu iyi degil ki.
Kucuk ciftcinin 500 metrekare sera ile birsey yapabilmesi mumkun mu? Bir ay kadar once forumda vardi 20 kilo domates 1 TL satilmis, care ne, care nerede ?
|