merhaba
topraksiz tarim urunlerinin nekadar guvenilir olup olmadigi, organik sayilip sayilmayacagi bunlar bir tarafa, ekonomik olup olmadigi bence biraz daha tartisilmali.
Uretim tecrubeleri olan Todor, Yalan Dunya, M.Ayhan bizlere faydali bilgi verebilirler. Sn vetman bu ise yatirim yapti, arastirdi simdi dusuncesi ne bilmiyorum.
Mersin bolgesinde toprak verimliligi varken, cukurova gibi bir harika tarim alani varken para yatirip topraksiz yapmanin faydasi var mi? Sn Levent Ali arastirma yaptigini soyluyor , kastim o proje degil. Ticari topraksiz sera Tarsus veya yakinlarinda nekadar faydali olur? Yatirima deger mi, atilan tas urkutulen kusa deger mi?
Yil icerisinde uretilen cilek miktari, ortalama satis fiyati, ortalam maliyet falan bu rakamlar aciklansa ogrenebilecegiz. Turkiye de satilik olmayan sera yok gibi diyorlar bunun sebebi ne? Yeteri kadar buyuk olmuyormu yatirim, pazarlama orgutlu degil mi, olsa cozum olur mu? Cilek ektiginde satis fiyatini tutturamayinca, kar edebilmek icin musteriye dogrudan perakende satmak zorunda kalanlar var degil mi? Bu cozum mu?
|