View Single Post
Eski 11-11-2013, 19:23   #46
Cemaleddin
Ağaç Dostu

Cemaleddin's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2010
Sayın Özgür Tosun; ''Bunun tek bir açıklaması OLABİLİR'' diyerek , Acer de kabuk soyma veya oyma konusunda varsayıma dayalı konuşuyorsunuz. Kesin bir sebep açıklayamıyorsunuz... Ustalar bunu yapmamış, ama neden?

Hiçbir anti kapitalist, batı modernizmine karşı asya feodalizmini tercih etmez...BU mantıksızdır... Kaldıki oralarda şu an kapitalist... Batı modernizmi toplumsal süreçte daha ilericidir.(teknoloji, bilgi, kültür, aydınlanma vs... ) Kapitalizmin ipini çekecek olan da yine batıdaki aydınlanma ve mücade olacaktır...Bu diyalektik sürecin tıkır tıkır işlediğini gösterir... Beni burjuvaziyi savunuyor sanmanızdan beni anlamadığınızı düşünüyorum...

''Asya ve uzak doğu kültürünün ucundan tutmadan bonsai tekniğindeki "mana" yı kavramanız mümkün değil.'' diyorsunuz, öyleyse; kimse İtalya da pizza yemeden resim sanatını anlayamaz sonucu çıkıyor...

''Neden özgün olmak istiyorsunuz? '' diyorsunuz... Peki, Neden sıradanlaşayım ki? Elbetteki fark yaratmak istiyorum... Bunu beceririm beceremem ayrı konu... Benim sıradışı fikirlerim olamaz mı?

''Eğer bir meta olarak ortalıkta dolaşıyorsa ürettiği her antikapitalist söylem havadır, civadır. '' diyorsunuz.

Bir sanat eserini satmak o eseri ve sahibini küçültmez... Eğer öyle olsaydı sizinde takdir ettiğiniz onca sanatçı eserlerini bedava dağıtır ya da bedava sergilerdi, ki bu hayatın akışına aykırıdır.... Bir sanat eserine sahip olamazsınız, o eser sanatçıdan çıktıktan sonra tüm insanların malıdır... İster satsın ister satmasın...Hem sanatı sınıfsallaştırıp, metalaşmasından, burjuvaya hizmet etmesinden bahsedip, hem de imparatorun hazzından dem vurmak çelişiyor... Nasıl yani imparator zengin ve haz sahibi, bonsaisini satmıyor, o zaman bu tutum saygıdeğermidir?... Ya da yoksul sanatçı eserini satıyor, eser de sanatçı da değersizmidir?, ya da sanatçı o eserden haz almaya hakkı yokmudur?, ya da haz almamış mıdır?.... Ya da Gorki, Nazım, Aragon, Eluard ve yüzlerce anti kapitalist sanatçı eserlerini bedava mı dağıtmıştır? Bunlara takılmamak gerek...

Bonsaide de burjuva değerlerinin tiksinçliğini, pisliğini, iğrençliğini, berbatlığını,rezaletliğini ya da düşlenen erdemin, güzelliğin, huzurun ve her türlü zor-zalim koşullarda yaşama tutunmuşluğu hangi akım ile olursa olsun vurgulanabilir olmasının yolları bulunabilir ve gereklidir diyorum... Entellektüellikte katı ve aslında mufazakar olmak entellektüeli dondurur diye düşünüyorum...

Sanırım Acer Negundo'ya jin de shari de yapılabilir. Bilemiyorum, ikinci ağaçta deneyip izleyeceğiz... Çünkü elimde olup olmayacağına dair net bir bilgi yok.

Saygılar...

Cemaleddin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön