Değerli İsmail Abi merhaba.
Topraksız tarım topraklı tarıma göre çok daha sağlıklı. En azından zirai ilaç fazla kullanılmıyor.
Siz Topraksız tarım yaparken fazla kimyasal gübre kullanmadan kendi elde ettiğiniz ürünlerle besin eriği hazırlamak istemez misiniz.
Ben bunun olabileceğini düşünerek bir takım paylaşımlarda bulundum. Sanırım yanlış yerden giriş yapmışım ki topraksız tarım karşıtı olduğum zannedildi.
Türkiye'nin dış ticaret açığının artmasında (Dövizin yurt dışına gitmesinde) ikinci sıradaki kalem gübre ithalatı. Birinci sıradaki de bildiğiniz gibi Petrol. Niçin dövizlerimiz yurt dışına gitsin ki.
Siz topraksız tarımı ticari düşünmediğinize göre bunu çok rahat yapabilirsiniz.
Detaya girdiğimde bazı dostlar amatörlükle, cahillikle suçlayacaklar belki beni ama örneğin Kalsiyum için yumurta kabuklarını kullanabilirsiniz mesela. Tabi bunu fermente olarak mı, solucanlara yem olarak mı, yoksa sirkeli suda bekletip fırınlayıp da mı kullanacaksınız buna siz karar verirsiniz. Ama bir takım mineralleri doğal kaynaklı olarak elde etmek mümkün ve ben bunun peşindeyim.
Kıymetli abi, bazı gerçekleri kabullenmek zor olabiliyor, bazı gerçekler acı olabiliyor ama bunlar hakikaten gerçek ise kabullenmek gerekiyor. Burada iki gerçek var.
1- Topraksız tarım, topraklı tarımdan daha sağlıklı
2- Topraksız tarımda kullanılan kimyasalların bir kısmı zararlı.
Siz ticari düşünmediğinize göre bu kimyasalları minimum seviyede kullanarak bu işi yapabilirsiniz. Benim söylemeye çalıştığım sadece bu. Bunun neresine itiraz ediliyor anlamıyorum.
Beni anlayan bir siz vardınız, siz de yanlış anlamışsınız

)
Her şey gönlünüzce olsun.
Selamlar... Saygılar...