View Single Post
Eski 11-11-2013, 17:07   #15
Özgür Tosun
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-04-2007
Sebebi anlaşılmaz bırakmıyorum, bu güne kadar jin ya da shari uygulanmış acer türüne varyetesine rastlamadım diyorum ve hatta bu türlerde tam tersi, yarasız ölü gövdesiz örneklerin öne çıkarıldığını görüyorum diyorum. Bunun tek bir açıklaması olabilir o da acer türlerinin tartıştığımız tekniğin uygulanması için uygun türler olmadığıdır. Aslında mesele bu kadar açık. Ama deneme yanılma yöntemini kullanmak istiyorsanız buyurun yapın.

Sürekli batı modernizmini ve burjuvazisini öven söylemler üretiyorsunuz ve bu savınızın kanıtı olarak plastik sanatlardan 1-2 tane istisnadan örnek veriyorsunuz. Ancak çok yanılıyorsunuz. Özellikle plastik sanatlar alanında söylem üretirken dikkatli olmak gerektiğini söylüyorum çünkü teziniz aynı zamanda anti tez de olabilir. Batı kültürü nesneyi metalaştırmakta bir sakınca görmez anti kapitalist söylemle kapitalizmin çarklarını çok güzel çevirebilir. Buna örnek olarak bütün sürrealist sanatçıları özellikle de Andre Breton ve Salvador Dali yi örnek verebilirim. Kendileri yeşil renkli dolara tapan insanlardı.

Minyatür ağaç (Bu ifadeden bonsai yi anlıyorum aksi takdirde bodur elma derdiniz sanırım) yetiştirmek sadece teknik bir iş değildir. Bu işin çok ciddi tinsel bir boyutu vardır. Ayrıca kapitalizm kurbanı ağaçlardansöz ederken bonsaide ki en önemli kuralı unutuyorsunuz; bonsai de budama insan eli değmemiş gibi olmalı, doğal görünmeli kuralı.

Asya ve uzak doğu kültürünün ucundan tutmadan bonsai tekniğindeki "mana" yı kavramanız mümkün değil.

Neden özgün olmak istiyorsunuz? adınızı tarihe altın harflerle mi yazdırmak istiyorsunuz binlerce dolara ağaç mı satmak isityorsunuz? Özgünlük kaygısının altındaki en temel iki neden bunlardır çünkü. Sanat özgün olan değildir. Sizin savunduğunuz düşünce modernist sanat tüccarlarının ürettiği bir düşüncedir. Günümüzde sanat özgünlük kaygıları nedeniyle kendi gerçekliğinden kopmuş durumdadır. Bırakın ne olduğunu anlamayan izleyiciyi, ne yaptığını bilmeyen sanatçılarla dolu etrafımız.

Burjuva ve aristokrasi arasında çok ama çok fark var hele, asya feodalizmi ile batı feodalizmi arasında ki fark ise kıyaslanamaz bile. Burada vurgulamak istediğim hükümdarlık, burjuvazi, feodalizm, v.s. değil "haz" kavramıydı. Sanatın özü "haz" dır. Sanatçı yaparken haz duyar, izleyici izlerken haz duyar. Nesnel değil tinsel bir işlevselliği vardır. Bu kadar yeterli sanırım.

Ben sürrealist resmin kapitalizmin vahşilğini anlatıp anlatmadığına değil o sürrealist resmin milyon dolarlara satılıp satılmadığına bakarım. Eğer bir meta olarak ortalıkta dolaşıyorsa ürettiği her antikapitalist söylem havadır, civadır.

Tekrar ediyorum; siz acerinizde jin, shari yapmak istiyorsanız yapın, gövdesine kilim deseni de kazıyabilirsiniz özgünlüğe ve evrensel kültüre giden yol belki buradan geçiyordur. ama şunu söyleyebilirim, plastik sanatlar (eksikleri olsa da) algısıyla bonsai üretmeye çalışıyorsunuz büyük çelişkiler içerisindesiniz, bonsai doğadan kopuk, yabancılaşmış bir ağaç olmamalı.
Sonuç olarak; Siz acerinize jin ya da shari yapmak istiyorsanız yapın.

Özgür Tosun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön