Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ersin1981
öncelikle cevizcilikle ilgil bilginiz benden fazladır..
ben 3-4 aydır net,den araştırıyorum yani teorik olarak bilgi topluyorum epeyde bilgi sahibi oldum
ancak pratikte hiç bi bilgim yok şu anda...cevizle ilgili tek bildiğim pazarlama parekende veya toptan olarak
benim marketim ve manavım var istanbulda iyide bi ceviz satışım var hem iç hem kabuklu 20 senedir bu işin içindeyim..
şu anda fındıkta, kayısıda,kirazda,incirde,antep fıstığında üretimde dünya lideriyiz
ben bu saydığım ürünlerin hiç bi zaman fiyatının düştüğünü görmedim duymadım
ben şu anda fındığı 35,e, cevizi 55,e. inciri 25,e kayısıyı 25,e,a.fıstığını 50tl ye satıyosam.(parekende olarak) bu ürünlerin ana vatanı olduğumuz halde çok iyi fiyatlara satılabiliyo demekki..
yani kaliteli ürün her zaman değerini bulur.birazda pazarlama bilgi ve becerisi gerekiyo ******...
|
ancak ben çok hatırlıyorum 5 sene boyunca devlet okullarda fındık dağıttı üreticiden 3 kuruşa alarak. üretici ürününü satıcak yer bulamadı. biz saydığınız ürünlerde dünya lideri olduğumuzu söylüyorsunuz peki sizce cevizde olabilirmiyiz? amerika varken olmaz. şuanda amerikada ceviz 3 dolar. bize gelene kadar 5 dolar oluyor ve iç pazarda ki fiyatta arttıyor. ancak ceviz ihracatını kestiğimizde iç pazar fiyatı da amerikada ki gibi 3 dolara düşecektir. bu sebep ile bahçelerini yeni oluşturanlar bu günki satış fiyatlarını değil gelecekte ki maksimum 3 dolar olacak kilo fiyatına göre fizibilitelerini yapmalılar. ithalatını bir şekilde yapabilsek dahi bu fiyatın üzerinde bir ithalat yapamayız. amerikadan yüksek fiyata cevizimizi satamayız ancak daha düşük fiyatlara ceviz satabiliriz. bu da iç pazarda ki fiyatları daha da aşşağıya çekecektir. ben cevizin 10 sene sonra ki fiyatının 2,5 dolar olacağı kanısındayım.