View Single Post
Eski 11-11-2013, 07:31   #1105
ermana
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2013
mavi sertifika olayında çok fazla bilgim yok ancak. mavi sertifikalı fidan daha fazla meyva verir diye bir şey yok. ya da sarı sertifikalı fidan tam ismine doğru değildir de mavi sertifikalı fidan tam ismine doğrudur diye bir şey yok.
dün kendi bahçemin çukur kazılacak yerlerini ip çekerek ölçtüm ve kireçledim. bahçe etrafı direkleri içinde burgu ile çukurlarını açtım. bu esnada köyün içerisinde bulunan bir kaç bahçe gezdim. 20 dönüm alana 2003 yılında ağaç başına 150 kg mevya alırsınız diye fidan satılarak diktirilmiş. 2010 yılında fidanların aslında ne olduklarının belli olmadığını ziraatçılar söyleyince chandlera aşı yapılmışlar. şuanda 3. aşı yılındalar komşu bahçe sahiplerinin anlattıklarına göre bu sene bir parça meyva alınmış. ağaçlarda budama var ancak modifiye liderli mi goble şekli mi ne oldukları neye göre budama yapıldığı hiç belli değil. o kadar çok bilmiş çiftçimiz var ki aslında bir bakıyorsunuz hiç bir şey bilmiyorlar. dededen kalma bilgiler ile hala ceviz su istemez diyen dolu. bu arada o kadar çok bahçe ekilmiş ki 15 km karelik benim bahçemin etrafında tam 8 ceviz bahçesi var ve bu bahçelerin toplam alanları 500 dönüm. bağını söken elmasını,ayvasını,armudunu söken ceviz ekmiş. bir tek bilinçli olarak bu işi yapan kişi 300 dönümlük arazide ağaçları 4 yaşında.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön