View Single Post
Eski 11-11-2013, 07:29   #26
vetman996
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Topraksız tarım kimyasallar minimum kullanılarak yapılabilir

Topraklı tarım yapan bir dostuma topraksız tarımın üstünlüklerini anlatıyordum. Bir ara “aslında sizin yaptığınız da bir nevi topraksız tarım ama sizinki kontrolsüz topraksız tarım” dedim. Anlamayınca izah ettim. “ Türkiye topraklarının 5 de 1’inde organik madde miktarı %1’in altında. Aşırı kimyasaldan topraklardaki canlı materyal kalmamış verimsizleşmiş, çoraklaşmış (topraksız tarımda kullanılan yetiştirme ortamı gibi yani). Gübre kullanırsanız verim alıyorsunuz, kullanmazsanız verim alamıyorsunuz. Biz ise bunu besin eriği kullanarak daha kontrollü yapıyoruz, bizim yaptığımız kontrollü topraksız tarım, sizinki ise kontrolsüz topraksız tarım” dedim. Bana hak verdi.

Siz Tavuk gübresini hiçbir işlemden geçirmeden kümesten çıktığı gibi kullanırsanız hem toprağa hem çevreye en az kimyasal gübreler kadar zarar verirsiniz. Sığır gübresi de aynı şekilde.

Sayın Ankafarın bahsettiği gibi sığır gübresinde antibiyotik kalıntısı bulunabilir. Ama bu gübreyi işlemden geçirdiğinizde hiçbir kalıntı kalmaz. Bununla ilgili araştırmalar:
An Error Occurred Setting Your User Cookie
Removal of nutrients and veterinary antibiotics from swine wastewater by a constructed macrophyte floating bed system

Büyükbaş gübresinde antibiyotik kalıntısı olabileceğini düşündüğümüz için biz bunun önlemini aldık. Paylaşımlarımızı takip eden dostlarımız bunu bilmektedirler.

Sayın Ankafarın bahsettiği gibi Solucan gübresinde E.Coli olabilir mi? Eğer ruhsatsız, merdivenaltı üretimle üretilmiş ise olabilir. Ama ruhsatlı bir şekilde üretimi yapılmış ise bu mümkün değil. Çünkü Tarım Bakanlığı (Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı) bu ihtimali göz önünde bulundurarak her türlü tedbiri almıştır ve “ Yönetmeliğe uygun” üretim yapıldığında solucan gübresin de E.Coli bulunması mümkün değildir.
http://http//www.tarim.gov.tr/Docume...e_talimati.pdf

Yönetmelik ve talimatlar göre solucan gübresini veya hayvan menşeli her tür gübreyi piyasaya arzdan önce ısıl işlemden geçirmeniz gerekir. Böyle bir gübrenin içinde E.Coli bulunmaz

Sayın Ankafarın şunu bilmesini isterim ki kimyasal kullanılmadan veya minimum kimyasal kullanarak da topraksız tarım yapılabilir. Doğal kaynaklı mineral maddeler kullandığınızda veriminizde düşme de olmaz. Zaten yurt dışında bunların denemeleri yapılıyor ve mineral maddelerin köklerden daha iyi alınabilmesi için topraksız tarımda mikoriza mantarları kullanılmaya başlamış bile.

Topraksız tarımda kullandığımız besin eriği içindeki mineraller doğal kaynaklı olduğunda daha sağlıklı olduğu, kimyasal kaynaklı sentetik olarak elde edildiğinde insan vücuduna zararlı olduğuyla ilgili güzel bir makale okumuştum ama şimdi bulamadım. Bulduğumda da aşağıda verdiğim linklerden paylaşacağım. Bu makalede özetle sentetik olarak elde edilen minerallerin bitkilere bir zararı olmazken insan vücuduna girdiğinde zararından bahsediyordu. Hatta örnek veriyordu doğal olarak elde edilen balın şifa kaynağı olduğu halde mısırdan sentetik olarak elde edilen glikozla yapılan sahte balın insan vücuduna zararını da örnek göstererek anlatıyordu.

Tüm bu paylaştıklarımı yan yana getirdiğinizde ve topraklı tarımda kullanılan kimyasal gübreler, fungusit, herbisit vs. vs. düşündüğünüzde kimyasalları en az kullanarak topraksız tarım yapılması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor.

Biz mum yakmaya devam edeceğiz. Dostlarımızın ödü kopmasın diye fazla detaya girmeyeceğiz. Leventali Beyin görsel şölenini gölgelememek için de paylaşımlarımızı bu linklerden:
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/31832.htm
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/32156.htm sürdüreceğiz.

Hemen bir konuyu da eklemem gerekiyor: Kimyasal topraksız tarıma karşıyım ama topraklı organik tarıma da karşıyım. Nedenine gelince; Türkiye’de yapıldığı şekilde yapılan organik tarımda % 30 civarında bir verim düşüklüğü yaşanıyor. Bu da Türk tarımını en az elli yıl geriye götürür.

Fazla uzattım bitirmeliyim yazımı.

Her şey gönlünüzce olsun dostlar.

Selamlar… Saygılar…

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön