View Single Post
Eski 11-11-2013, 07:13   #25
vetman996
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leventali Mesajı Göster
Değerli yorumlarınızı esirgemezseniz beni mutlu edersiniz.
Sayın Leventali Bey merhaba.

Çalışmalarınızı ilgi ve takdirle izliyorum. Bana sorulan sorulara “sizin çalışmalarınızı gölgelememek adına” cevap vermeyecektim ama çalışmalarınıza yorum yapabilmem için ilk önce bunları cevaplamam gerekiyor. Hoşgörünüze sığınarak detaya girmeden ve kendi yorumlarımı fazla katmadan bu yazıyı bitirmeye çalışacağım.

Topraksız Tarım Türk tarımının kurtuluş reçetesidir. İlk önce bunun altını çizmem gerekir. Ben topraksız tarım kimyasallar minimum kullanılarak da yapılabilir düşüncesindeyim ve bunu belirtmek istedim. Dostlar bunu yanlış yorumlamışlar fazla detaya girmiyorum.

Peki niçin kimyasalı minimum kullanılarak topraksız tarım yapma ihtiyacı hissediyorum. Buradan İsmail Karagülle abinin sorusuna da yanıt vermiş olayım:

Besin eriği hazırlarken kullanılan ve Kudret Hocanın bize vermiş olduğu besin eriği formülünde de bulunan diamonyum fosfat gübresi ve içeriğinde bulunan ağır metallerle ilgili bir araştırma. Özetle özellikle fosfor kayalarının içinde kadmiyum, kurşun, nikel, arsenik olduğunu söylüyor. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.ekoloji.com.tr/resimler/55-1.pdf

Diamonyum fosfat içinde bulunduğu tespit edilen kadmiyum ve zararları ile ilgili makaleye de buradan ulaşabilirsiniz. Özetle :Kadmiyum gübrelerle bitkilere geçer ve insanlar tarafından alındığında Kadmiyum ve bileşenleri böbrekler ve karaciğerde birikerek yüksek tansiyon, akciğer kanseri, kemik erimesi ve kansızlık gibi önemli rahatsızlıklara neden olabilir.
http://batem.gov.tr/yayinlar/derim/2007/32-39.pdf Doktor arkadaşımın bu ağır metallerin toprakta elemine edildiğini söylediği çok açık.

Sayın Ankafarın paylaştığı makale İran’daki bir araştırma. Burada tavuk gübresini araştırmada kullanmışlar ki zaten ham tavuk gübresi içeriğindeki yüksek nitrat nedeniyle tarımda kullanılması uygun değildir. Yoncanın da fazla nitrat içerdiği bilinen bir gerçek. Araştırma bu şekilde yapılınca doğal gübreye gerek yok anlamı çıkmış ne yazık ki. Ama başka bir araştırmada topraksız tarımda kimyasal gübre ile elde edilen marulda nitrat birikimi bulunmuş ve bunun önlenmesi için de hasattan beş gün öncesi nitrat da içermeyen düşük Ec’li bir besin eriği önerilmiş. Nitratın zararlarıyla ilgili Tübitak Dergisinde yayınlanmış bir makale.
http://journals.tubitak.gov.tr/agric...-1-1-98021.pdf

Makalede geçen bir metin:”sebzelerle vücuda alınan ve fazla miktarda vücutta biriken nitrat ise; vücutta bağırsak zarlarının parçalanmasına ve A vitamini noksanlığına yol açar, tiroid bezlerinin fonksiyonunu olumsuz yönde etkiler. Nitratların vücutta nitritlere dönüşmesi sonucu oluşan nitrit ise, kandaki hemoglobin ile birleşmek suretiyle methemoglobin oluşumuna yol açmakta, bu bileşik ise kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltarak hayati tehlikelere yol açmaktadır. Özellikle süt çocuklarında hemoglobin %50’si methemoglobine dönüştüğünde hayati tehlike meydana gelmektedir. Nitrit ayrıca vücutta aminler ve amidler ile reaksiyona girmek suretiyle yüksek düzeyde kanserojen etkiye sahip nitrosaminlerin oluşumuna da yol açabilmektedir.”

Bu da Nitratın mide kanseriyle ilişkisini ortaya çıkaran bir çalışma:
Bu çalışmanın orijinal ismi:With a population of low and high risk for gastric cancer nitrate nitrogen levels in drinking water in urban areas: an environmental epidemiology study.
Bu çalışmaya buradan bakabilirsiniz: Nitrate nitrogen levels in drinking water of urban areas with high- and low-risk populations for stomach cancer: an environmental epidemiology study - Springer

Siteden bir arkadaş Besin Eriğinde kullanılan bazı hammaddeler hakkında bilgiler derlenmiş.
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7427.htm

Bomba yapımında kullanılan gübre ifadesini sadece doktor arkadaşım kullanmamış.İşte bir haber: Çay tarımında kullanılan gübre bomba yapımında da kullanılıyor:
Türk Çayı

Kimyasal gübrelerin insan vücuduna zararları bunlarla sınırlı değil ama ben detaya girdikçe dostların ödü kopar ve bu da bizi üzer. Ayrıca çevreye olan zararları da var ki ben bu konuya hiç girmedim. Merak eden dostlar kimyasal gübrelerin insan ve çevreye verdiği zararlardan bir kısmını bu makaleden okuyabilirler:http://batem.gov.tr/yayinlar/derim/2008/24-34.pdf

Ben topraksız tarıma karşı değilim. “topraksız tarım sadece kimyasallar kullanılarak yapılır” anlayışına karşıyım. Benim demek istediğimi anlamadan topraksız tarım karşıtıymışım gibi paylaşımlarda bulunan dostlara teessüf ediyorum.

Yazım çok uzadı ve ben söylemek istediklerimi henüz aktaramadım. Devam edeceğim…


Düzenleyen vetman996 : 11-11-2013 saat 08:33 Neden: link ekleme
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön