View Single Post
Eski 11-11-2013, 03:07   #114
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Aynı gün gece devamı...

Merhabalar,

Bu topraksız tarım işinin ne kadar ince bir iş olduğu, her tecrübede yeni yeni şeyler öğrenildiği, hiç kuşkusuz titiz yapılan çalışmada verime çok çabuk etki ettiği, uygulamadaki anlık değişikliğin saatler içerisinde bitkiye yansıdığı kaçınılmaz bir gerçek.

Forumda bir sera uygulamasında, bir üyemiz şöyle diyordu: "Eve gidiyorum, sabaha kadar aklım serada kalıyor. Zira bu kadar hızlı büyüyen bir bitkide anlık değişiklikleri takip etmek gerekiyor.".

Gerçekten de bu cümlenin bu etkisini bugün gözlerimle gördüm. Sizlere de göstermek amacıyla iki resmi birleştirerek ekliyorum.

Name:  karst.jpg
Views: 3513
Size:  62.5 KB

Yorum sizin.

Bu vesile ile buraya not düşebiliriz: Suyun 15 max 20 gün içinde mutlaka komple yenilenmesi. Buradan dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu yorum tamamen benim sistemimle ilgili. 60 marul, 300 lt tank. 15. gün değiştirilseydi marulların şimdikinden daha farklı büyümüş olacağını (abartı olmasın biraz daha) tahmin ediyorum. Marulların büyüklüğüne bakılırsa bir kez daha suyunun değişmesi gerekebilir düşüncesindeyim. Çünkü artık boyları o kadar da küçük değil. Yani ilk zamanlar küçük olduklarından 15-20 gün aralığı iyi ama, kayda değer büyüme sonrası bu suyun da 1 hatfa (7-10) gün içinde değişmesi gerekli diye düşünüyorum.

Marullarımız yeterli büyüklüğe 7-10 gün içerisinde gelirse, sistemi boşaltıp yeni ürünler için hazırlık yapacağız. Bu da gösteriyor ki tüm otomasyonun (bu konuyla ilgili) bitirilmesi ve marul için besin eriyiğinin kendimiz tarafından hazırlanması gerekiyor. Bunun birkaç nedeninden en önemlisi, YSA (yapay sinir ağı) çalışmalarını yeni ürünle başlatacağız. Bunun çalışmasını yapabilmek için besin eriyiğindeki her bir maddenin detaylı özelliklerini ve kullanım miktarlarını bilmemiz gerekiyor. Alacağımız test numunelerini kayda alacağız, her komple su değişikliğinde tank içinden numuneler alarak labaratuvarda test ettireceğiz ve bunun sonuçlarıyla YSA'mızı eğiteceğiz.

Bu deneme tamamen deney aşamasıdır. Sonuçlar çıkmadan ve hatta çıktıktan sonra bile yanılgı payı mutlak olacaktır. Bu çalışmadaki titizlik ve etkenler sonuçları mutlaka etkileyecektir. Sonuçlara göre belirli yorumları o zaman daha rahat yapabileceğiz.

Bu deneyin amacı şu: Hazırlanan ve sisteme eklenen besin eriyiğindeki bitki tarafından kullanılan maddelerin oranını tespit edip, belirli bir süre sonunda hangi maddeden ne kadar eksildiğini olabilecek en yakın değerle bulabilmek. Bu da bize besin eriyiği tankını komple yeniden boşaltıp değiştirmemiz yerine eksilen maddeleri ilave ederek mevcut suyu kullanmaya devam etmeyi sağlayacak. Temennimiz ve deneyin yapılış amacı budur. Asla ve kata şu aşamada şu olur diyemeyeceğim bir durumdur. Zira kimya ve kimyasallar konusunda bugüne değin hiç bir çalışmam olmamıştır.

labaratuvar testlerinin ücretlerini de bilmiyorum. Bu hafta bir araştırıp buraya da yazacağım. Bu deneyin sonuçları çok pahalıya mal olacaksa (birkaç bin tl gibi) o zaman bu deneyi yapmayı bir miktar düşüneceğiz.

Aslında başından beri atladığım bir konuyu, önümüzdeki üründe mutlaka yerine getireceğim. O da gün gün belirli marulları tartarak gramajını da not etmek.

Okuyan arkadaşlara önemli bir not olması açısından, ben deneylerimi marul bitkisini baz alarak yapıyorum. Diğerleri de ekmiş olmak ve takip etmek için yaptığım bir çalışma. Ama ağırlık marul bitkisinde. Sebebi birini izlemek, takip etmek, kayıt tutmak daha kolay. Aynı zamanda marulun olgunlaşma süreci de buna etki.

Bu hafta yoğun bir ödev beni bekliyor. Bunun yanında işlerim tabi ki.
Forumda besin eriyiklerinin hazırlanma şeklini okudum bir kaç gündür. Bayağı bir not aldım. Ancak kendimi hazır hissettiğimde başlayacağım öğrenme çalışmasına ki bu da uzun zaman alacaktır. Zira öğrenme kabiliyetim son derece düşüktür. O yüzden bu gibi formülasyona dayanan konuları, öğrenir, hemen programa döker, sonra unuturum. Öğrenemesem de bir bilen yardımıyla programa dökerim. Sonrasını zaten program yapıyor. Bununla ilgili yabancı kaynaklı bir program mevcut aslında. HydroBuddy. Programın kullanımı (Kimyasallar hakkında hiç bir bilgim olmadığından) bayağı karmaşık geldi bana. Belli ki benim kapasitemdeki birinin kullanabileceği bir seviyede, yeniden bir program yazmam gerekecek. Kullanımı da benim kapasitemi aşmayacak

Programı ilk önce marul için programlayacağım. Gelişmeleri buradan birlikte yaparız. Bittiğinde ağaçlar.net'e bir katkımız da bu olur. Zira bu programı da buradan ücretsiz paylaşmak istiyorum. Bu hem üyelerimize hemde bu alanda okuyanlar için örnek bir çalışma olur.

Tecrübelerin devamı :
2- Kesinlikle ve kesinlikle borulardaki deliklerin bir birinden uzaklığı 30 cm yi bulmalı. Merkezler arası değil iki delik arası teğet noktaları. 60 mm bir delik deliyorsanız iki merkez arasını 45 yapmalısınız. Ya da 40 cm. Tabi bu ölçünün kıvırcık marulla ilgili olduğunu unutmadan. Daha önce de belirtmiştim ama yeniden vurgulamak istedim.

Nedenleri:

a-) Marulların yaprakları çok çabuk büyüyor ve bir birlerine değmeye başlıyor. Hemde hasattan bayağı bir önce.

b-) Bazı fideler dengesiz büyüyor. Arada küçük kalabiliyor. Yerleri değiştirildiğinde anında etkisini görebiliyorsunuz. A2 borusunda ve D2 borusunda bu değişikliği yaptık. Zira bu ürünlerdeki gelişme diğerlerine nazaran %50 daha küçük. Diğerleri hızlı büyüdüğünden arada kalan bu fidenin gün ışığını etkiliyorlar. Bugün bunu bizzat test ederek gördüm.

c-) Nedenini bilmemekle birlikte, borunun sonundaki (suyun verildiği değil, döküldüğü taraf) deliklerde ve ortalarda gelişme çok hızlı. Suyun ilk verildiği yerde gelişme buralara nazaran daha yavaş.
Tahminime göre bunun nedenlerinden bir tanesi, daha önce suyun akışı hızlıydı. Şimdi ise yavaş. Bundan dolayı suyun ilk verildiği yerde deliklerdeki akıntı sondaki akıntıdan kat kat daha fazla. Bu yüzden gerekli besini almakta zorlandılar. Aynı zamanda EC ve PH (Eriyik ve Sülfirik asit ekleme durumlarında) değişikliklerinde anlık etkiyi ilk hissedecek bir yer. Suyun akıntısı da buna eklenince böyle bir etki olduğunu düşünüyorum.

Olası bir başka nedeni de borunun dengesiz oluşundan kaynaklı ilk büyüme evrelerinde kökleri tam suya inmeden yaşanan sorunlar. Ama akıntı hızının kesinlikle bir etkisi olduğu düşüncesindeyim. Çünkü akıntıyı yavaşlatan sistemi kurduğum günden beri marullardaki gelişim daha hızlı. Bu belki büyüme evresinden de kaynaklanıyor olabilir. Ama ciddi bir etkisi olduğu kanısındayım.

3-) Topraksız tarımı amatör yapmak istiyorsanız mutlaka çalıştığınız alanın ve ürün sayınızın (çeşit değil adet) az olması gerekiyor. Bu deneylerin hepsi 1 adet 70'lik boru ve 50'litrelik bir depo, 20 tl'lik akvaryum pompasıyla da yapılabilecek deneyler. Biz işi biraz abartmışız. Tabi bu da beraberinde maliyet ve ilave zahmet getiriyor. Ekonomik olsun bende bunu denemek istiyorum diyorsanız, projeniz küçük, minyatür olmalı. Hatta evin içinde 150 cm lik bir akvaryum boyutunda yerde bile hevesinizi yerine getirebilirsiniz.

Yarı profesyonel yapim diyorsanız besin eriyiğini kendiniz hazırlamanız gerekecek. Bir sürü alet edevat almak durumunda kalacaksınız. Amatörce bu deneyi yapmak istiyorsanız bir iki kök domates ekin ama 10 domates ekiyorsanız artık yarı profesyonelsiniz.

Yarı profesyonellikten kastım, ticari düşünmediğiniz bir ürünü fazla yetiştirmek ve bolca para, bolca emek harcamak, bir yığın, nerede bulacağınızı bilmediğiniz bilgiyi araştırmaya, öğrenmeye çalışmak, minik bir bilgi kırıntısı için forumlarda polemikler, karmaşalar arasında saatlerce zaman geçirmek vs.vs.vs...

Bence bir dershane bu topraksız tarımın hoby kursunu açmalı. Parası, vakti, hevesi olan da gidip birinci ağızdan, tecrübeden öğreneceği şeyleri öğrenmeli, zevkle, sinire kalmadan bu işin tadını çıkartmalı.

Bugünlük bu kadar. Değerli yorumlarınızı esirgemezseniz beni mutlu edersiniz.
Saygı ve Sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön