Sayın ermana, güzel bir konuya değinmişsiniz, forumda yazmamın nedenleri arasında gösterebileceğim konu, doğru söylem doğru bilgi,
Biri çıkıyor şu yaşta şu kadar ceviz aldım diyor örnekte selami hocanın söylemi 8 yaşında 40 kg.
Bu doğru olabilir ki, olabileceğini bende söylüyorum, ama bunu bahçenin tümü için her toprak için genelleyemezsiniz, anlatımlarda bu söylenilmeli ki, bunu okuyan izleyen algılayabilsin anlayabilsin.
Bahçenin içinde bir kaç ağaç bu verimi vermiş diye işte bak 40 kg meyva derseniz okuyan ya da ülkenin erhangi bir yerinde bu işe kalkışan da hesabını buna göre yapıp sonrasında da yanılıyor.
Ben uygun koşullarda 8 yaşında chandlerden 40 kg mın üzerindede meyva alınabileneceğine inanıyorum,
amma her bölgede her toprakta her bahçede değil.
Örneğin benim bahçe toprağım tam cevize elverişli olmamasına rahmen tozlayıcısız 15-20 kg ürün alabildiysem düzgün bir dozlamayla 30-35 kg ürün alınabileceğini görebiliyorum ki, örneği de var, uygun toprak koşullarında kurulmuş yani çocukluğumuzda gönen ovası ceviz ovasıydı daha sonra kesilip çeltik ekimi yapılmaya başlandı.
Böyle bir toprakta kurulmuş arkadaşımın bir bahçesi var aynı keza ondada hiç dozlayıcı olmamasına rahmen 8 yaşında ve bu yıl 30 kg ürün aldıkları oldu, bunları görüyor ve söylüyoruz ve tüm gözlemlemeler gördüklerimden de dozlanamayıp dökülenlerin yarısı kalsa 40 kg üzerine çıkması hiçten bile değil.
Lütfen cümlelerimi yanlış anlamayın üstte yazdığım gibi her bölgede her toprakta her bahçede değil.
uygun toprak, bakım, doğru budama,doğru gübreleme, sulama, alacağınız ürüne bir etkendir.
Hatta küçük bir nühans dediğimiz sulama suyunuzdaki tuzluluk veya dengesizlik dahi verime büyük etkendir.
Alıntı:
7. senesinde 40 kg dan 600 kg dönüm verimi oluyor. bildiğim kadarı ile bu amerikada dahi çok uç bir rakkam olur.
|
Bu konuda çok bir bilgim olmadığı için hiç bir şey söyleyemem, ama düşünce ve fikirlerimi söyleyebilirim yanılıyor da olabilirim dikkate almayın.
Amerikadaki bilgi birikimi deneyim şartlar belki bizden iyi olabilir, ama
toprağımızın iklimimizin daha iyi olması durumunda (bilmiyorum) onları geçemeyiz diye de bir şart kahide doğada yok,